Historisk arkiv

Birkelunden kulturmiljø i Oslo skal fredes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Helen Bjørnøy har satt i gang behandling av Riksantikvarens forslag om fredning av Birkelunden kulturmiljø på Grünerløkka i Oslo. Dette vil være første gang at et kulturmiljø i by blir fredet i Norge.

Pressemelding

Dato: 30.12.05

Miljøvernminister Helen Bjørnøy:

- Birkelunden kulturmiljø i Oslo skal fredes

Miljøvernminister Helen Bjørnøy har satt i gang behandling av Riksantikvarens forslag om fredning av Birkelunden kulturmiljø på Grünerløkka i Oslo. Dette vil være første gang at et kulturmiljø i by blir fredet i Norge.

- I Birkelunden er et helhetlig boligområde fra 1800-tallet intakt. Kulturmiljøet har en nasjonal kulturverdi som det vil være viktig å sikre for ettertiden, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

15 kvartaler med til sammen 135 bygårder er foreslått fredet. Dette vil være første gang at et kulturmiljø i by blir fredet i Norge. Foto: Riksantikvaren.Birkelunden kulturmiljø er et usedvanlig helhetlig og godt eksempel på 1800-tallets byplanlegging og murgårdsarkitektur utbygget som boligområde for arbeiderklassen under industrialiseringen. Riksantikvaren har nå sendt over et fredningsforslag til Miljøverndepartementet.
15 kvartaler med til sammen 135 bygårder er foreslått fredet. Dette vil være første gang at et kulturmiljø i by blir fredet i Norge. Foto: Riksantikvaren.

- De siste års utvikling på Grünerløkka viser at det er mulig å kombinere bevaring med fornyelse og en positiv byutvikling. De gamle gårdene og områdene fremstår som attraktive boområder og levende bymiljøer. Oslo kommunes innsats i byfornyelsen av området har vært helt sentralt for å gjøre Birkelunden aktuelt som fredet kulturmiljø, sier Bjørnøy.

- Det er nettopp de kvalitetene ved bomiljøet i Birkelunden som fremstår som attraktive i dag, som en fredning vil sikre for fremtiden, sier Helen Bjørnøy

Fredningssaken for Birkelunden kulturmiljø ble startet opp i 1996. Saken er forberedt av Riksantikvaren som har gjennomført lokal og sentral høringsrunde i hhv 2001 og 2004. Departementet skal forberede saken for evt. vedtak av Kongen i statsråd.

Reaksjonene på forslaget om fredning er overveiende positive. Fra Oslo kommune er det uttrykt bred enighet om at det er viktig å ta vare på det unike kulturmiljøet rundt Birkelunden.

Det er de sentrale områdene av Grünerløkka som er foreslått fredet. Fredningen omfatter 15 kvartaler med til sammen 135 bygårder og parken Birkelunden med Paulus kirke og Grünerløkka skole på hver side, det meste bygget i 1890-årene. Området tilsvarer om lag en tredel av Grünerløkkaområdet. Byplanen er bevisst og helhetlig med rettvinklede boligkvartaler og likeverdige gater i et rutenett kombinert med store parker og offentlig bebyggelse.

Forslaget om fredning er et sterkt signal om at Birkelunden er et byområde av nasjonal betydning. Tidligere er 5 slike helhetlige kulturmiljøer fredet med hjemmel i kulturminneloven (Havråtunet i Hordaland, Sogndalstrand, Utstein kloster i Rogaland, Neiden i Finnmark og Kongsberg sølvverk i Buskerud). Det er første gang denne muligheten brukes på et stort bymiljø.

Kontaktperson: Margaret Andrea Mortensen, tlf: 22 24 59 06