Historisk arkiv

Et skritt videre i Montreal - store utfordringer framover

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Landene som har forpliktet seg til Kyotoprotokollen kom et skritt videre under klimaforhandlingene som nå er avsluttet i Montreal. En dialog med de andre landene er også startet. - Etter beinharde forhandlinger gjennom hele natten er jeg nå fornøyd med at vi har fått helt nødvendige beslutninger på plass, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Pressemelding

Dato: 10.12.05

Et skritt videre i Montreal - store utfordringer framover

Forhandlingene i mål i MontrealLandene som har forpliktet seg til Kyotoprotokollen kom et skritt videre under klimaforhandlingene som nå er avsluttet i Montreal. En dialog med de andre landene er også startet. - Etter beinharde forhandlinger gjennom hele natten er jeg nå fornøyd med at vi har fått helt nødvendige beslutninger på plass, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Gleden var stor hos konferanseledelsen i Montreal da de siste forhandlingene var i mål. Foto: Earth Negotiation Bulletin

Viktige skritt er tatt gjennom vedtak om forhandlinger om nye forpliktelser for Kyototlandene og oppstart av en bred dialog med alle land om hvordan konvensjonens mål om å unngå skadelig klimaendringer kan nås.

- Det er viktig at Kyotolandene går foran og tar på seg nye forpliktelser i en andre forpliktelsesperiode slik at verden får klare signaler om at kvotehandel er kommet for å bli, sier Bjørnøy.

Land med forpliktelser under Kyotoprotokollen står imidlertid bare for en tredjedel av de globale klimagassutslippene. Denne andelen blir mindre år for år. Derfor er det helt sentralt at vi også får med USA, Australia og økonomier i stor vekst, som Kina, India og Brasil, i en bred dialog om betydelig globale utslippsreduksjoner.

Tidligerepå møtet har man vedtatt regelverk for Kyotoprotokollen og behandlet en rekke viktige tekniske spørsmål. Partsmøtet vedtok et detaljert regelverk for protokollen. Regelverket for håndhevelse av forpliktelsene kom på plass mot slutten av møtet. Det innebærer at protokollen kan gjennomføres etter hensikten.

På den positive siden er det viktig at spørsmålet om hvordan vi kan hindre avskoging i utviklingsland blir tatt opp under klimakonvensjonen etter initiativ fra Papua Ny Guinea. Avskoging gir et viktig bidrag til klimagassutslipp, sier Helen Bjørnøy.

Klimaendringer i Arktis ble tatt opp på ulike måter i Montreal. Blant annet gjennom en egen Arktisk dag 6. desember og med innlegg fra landene i Arktisk Råd. Arktis ble også anerkjent som et viktig område i beslutningen om videre arbeid ved tilpasninger til klimaendringene. Her må det legges ned mere arbeid i årene som kommer.

- Jeg synes vi har kommet et skritt videre ved at de alvorlig konsekvensene av klimaendringene i Arktis nå er tatt inn i konvensjonsprosessen, sier miljøvernministeren.

En nylig framlagt rapport fra FNs klimapanel, IPPC, peker på at fangst og lagring av CO2 kan være et viktig tiltak for å redusere de globale klimagassutslippene. Dette gjøres allerede på Sleipner-feltet på norsk sokkel og et tilsvarende prosjekt er under oppstart i forbindelse med Snøhvit-feltet.

-Det er gledelig at IPPC-rapporten har fått en god mottakelse i forhandlingene og at tema nå vil bli fulgt opp politisk i Klimakonvensjonens organer, sier Bjørnøy.

Kontaktperson: Presserådgiver Karin Westrheim, mobil 90125471

Bildene er hentet fra Earth Negotiations Bulletin