Historisk arkiv

Nei til helikopterlanding ved Jostedalsbreen nasjonalpark

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Helen Bjørnøy stadfester ikke reguleringsplan for prosjekt Kalda-Kari i Luster kommune. - Helikopterlanding og turistanlegg i 1400 meters høyde ved fjelltoppen Kalda-Kari, rett ved grensen for Jostedalsbreen nasjonalpark, er ikke i samsvar med nasjonal areal- og miljøpolitikk, sier Bjørnøy.

Pressemelding

Dato: 20.10.05

Miljøvernminister Helen Bjørnøy:

Nei til helikopterlanding ved Jostedalsbreen nasjonalpark

Miljøvernminister Helen Bjørnøy stadfester ikke reguleringsplan for prosjekt Kalda-Kari i Luster kommune. - Helikopterlanding og turistanlegg i1400 metershøyde ved fjelltoppen Kalda-Kari, rett ved grensen for Jostedalsbreen nasjonalpark, er ikke i samsvar med nasjonal areal- og miljøpolitikk, sier Bjørnøy.

Luster kommunen ønsket å etablere et turisttilbud med helikopter som en lokal næringssatsing, for å styrke bosetting og videreutvikling av bygda Veitastrond. Saken ble sendt Miljøverndepartementet fordi fylkesmannen i Sogn og Fjordane reiste innsigelse.

Miljøverndepartementet mener miljøhensynene i saken veier tyngst og at det må legges til rette for en mer bærekraftig næringsutvikling, som ikke innebærer bruk av helikopter og utbygging i sårbare områder.

Etablering av landingsplass og servicebygg ved Kalda-Kari er i strid med flere nasjonale miljømål. Det gjelder målet om god forvaltning av randsonen til nasjonalparker, målet om å ta vare på de inngrepsfrie naturområdene, målet om en bærekraftig forvaltning av fjellområdene, målet om å hindre motorferdsel i utmark, og målet om å unngå støy i fjellet.

Les innsigelsesbrevet

Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Tom Hoel, tlf. 22 24 59 00