Historisk arkiv

Vurderer forbud mot miljøgifter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernmyndighetene vurderer et generelt forbud mot miljøgifter i vanlige forbrukerprodukter. Mandag møter miljøvernminister Helen Bjørnøy næringslivet og forbruker- og miljøorganisasjoner for å diskutere et slikt miljøgiftsforbud.

– Jeg vil kjempe for en giftfri hverdag. Et slikt forbud er et viktig skritt i riktig retning, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy. Det er også hovedbudskapet i statsrådens åpningstale på SFTs idéseminar på Helsfyr mandag 5. desember. Produsenter, distributører, forbrukerrepresentanter, miljøvernorganisasjoner og statlige etater deltar på idédugnaden for å gi innspill til utredningen av forbudet.

SFT utreder nå utformingen av et generelt forbud mot all bruk av miljøgifter i forbrukerprodukter. Et slikt forbud vil innebære en endring i kjemikalieregelverket og bidra til å snu bevisbyrden når det gjelder regulering av bruk av miljøgifter. Arbeidet gjennomføres i flere faser og skal ferdigstilles høsten 2006.

En ny kontroll foretatt av Statens forurensningstilsyn (SFT) viser at forbrukere utsettes for færre produkter med innhold av noen regulerte miljøgifter enn tidligere. Likevel avdekkes det at en rekke produkter inneholdt slike miljøgifter.

– Jeg er ikke fornøyd med at det ble avdekket miljøgifter i produktene. Men at færre av de undersøkte miljøgiftene finnes i produkter nå enn tidligere er positivt og viser at regulering av disse virker. Det viser også at det går an å klare seg uten miljøgifter, sier Bjørnøy.

Det nye grepet med et eventuelt generelt forbud mot miljøgifter i forbrukerprodukter vil omfatte enda flere miljøgifter enn de som allerede er regulert i dag.

Pressen er velkommen til å delta på seminaret. Det startet klokka 10.00.

Sted: Statens forurensningstilsyn (SFT)

Les mer om miljøgifter på miljostatus.no

Les mer om miljøgifter hos SFT