Historisk arkiv

- Sterk økning på miljøbudsjettet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljø er en av budsjettvinnerene i regjeringens reviderte nasjonalbudsjett for 2006. Sammenlagt foreslår regjeringen en økning i budsjettet på om lag 45 mill. kroner.

Pressemelding

Dato: 12.05.06

Revidert nasjonalbudsjett 2006:

- Sterk økning på miljøbudsjettet

Miljø er en av budsjettvinnerene i regjeringens reviderte nasjonalbudsjett for 2006. Sammenlagt foreslår regjeringen en økning i budsjettet på om lag 45 mill. kroner.

Det er spesielt innsatsen i forbindelse med å stanse tapet av biologisk mangfold som økes.

- Vi viser nå at regjeringen tar på alvor å gjenreise Norge som miljønasjon, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Det bevilges 8 millioner kroner til bekjempelse av lakseparasitten Gyrodactylus salaris. Foto: Miljøverndepartementet.For å bevare villaksen og styrke levekårene for innlandsfisk, øker regjeringen bevilgningene til kalking i elver og vassdrag og til tiltak for å bekjempe lakseparasitten Gyrodactylus salaris. Det blir også gitt penger til gjenoppbygging av laksetrapper og fiskesperrer som ble ødelagt av vinterstormen Narve i Trøndelag.
Det bevilges 8 millioner kroner til bekjempelse av lakseparasitten Gyrodactylus salaris. Foto: Miljøverndepartementet.

Økningen til kalking er på 18 millioner kroner. Dette vil sikre videreføring av igangsatt kalking i laksevassdrag og gjenopprette det kuttet som Bondevik-regjeringen gjorde på kalkingsbudsjettet i 2005. De lokale kalkingsprosjektene i regi av frivillige organsasjoner vil også fortsette.

- Kalking er viktig for å opprettholde det biologiske mangfoldet og er en forutsetning for å bevare de ville laksestammene i disse vassdragene, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Det blir også en økt satsing på bekjempelse av lakseparasitten Gyrodactylus salaris på 8 millioner kroner. Etter at behandlingen av Lærdalselva er fullført, blir det full behandling av Steinkjervassdraget med aluminiumsmetoden.

- Behandling av Steinkjervassdraget er svært viktig for å hindre at parasitten sprer seg til laksevassdragene rundt Trondheimsfjorden. Vi starter også forberedelsene i år med sikte på å komme i gang med behandling av Vefsna i løpet av neste år, sier Bjørnøy.

Videre øker regjeringen bevilgningen til oppkjøp av forsvarseiendommer med 5,8 millioner kroner.

- Vi prioriterer friluftsliv og allemannsretten i strandsonen høyt. Gjennom videre oppkjøp av forsvarseiendommer vil vi sikre folks adgang til friarealer langs kysten, sier Bjørnøy.

Det bevilges 6 millioner kroner til etablering og drift av to villreinsentre. Foto: Miljøverndepartementet.Regjeringen foreslår at det etableres to villreinsentre, ett på Dovrefjell og ett på Hardangervidda. Til etablering og drift i år bevilges det 6 millioner kroner. Sentrene skal formidle informasjon og kunnskap om villrein.
Det bevilges 6 millioner kroner til etablering og drift av to villreinsentre. Foto: Miljøverndepartementet.

- Norge er det eneste landet i Europa som har økosystemer i høyfjellet der villreinbestanden er intakt. Det gjør at vi har et spesielt ansvar for å ta vare på villreinen, sier Bjørnøy.

For øvrig foreslår Regjeringen at Statens naturoppsyn overtar ansvaret for Fjelltjenesten i Finnmark, og i forbindelse med denne endringen er det lagt inn en økning på Miljøverndepartementets budsjett på 8.3 mill. kroner.

Regjeringen går også inn for at det bevilges 4 mill. kroner til økte tamreinserstatninger, og 1 mill. kroner ekstra til de regionale rovviltnemdene.

Regjeringen ønsker også å sikre Riksantikvarens samling av gamle fotografier, film og annet viktig materiale som er sterkt utsatt for nedbrytningsskader, slik at denne kulturskatten kan bevares for ettertiden. Bevilgningen blir på 1.5 mill. kroner.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Arne Ness tel 22 24 57 33

Les mer om revidert nasjonalbudsjett 2006