Historisk arkiv

- Full styrke i sukkertarearbeidet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Mye tyder på at klimaendringer kombinert med forurensing er i ferd med å ta knekken på sukkertareskogen. Dette er konklusjonen i en rapport laget på oppdrag fra Statens forurensningstilsyn og Direktoratet for naturforvaltning.

Pressemelding

Dato: 04.09.06

Miljøvernminister Helen Bjørnøy:

- Full styrke i sukkertarearbeidet

De siste undersøkelsene i SFT og DNs sukkertareprosjekt viser at det totale antallet levende dyr er redusert med 75 prosent der sukkertareskogen er forsvunnet. Antallet arter i disse områdene er nær halvert. Foto: Frithjof Moy, NIVA.Mye tyder på at klimaendringer kombinert med forurensing er i ferd med å ta knekken på sukkertareskogen. Dette er konklusjonen i en rapport laget på oppdrag fra Statens forurensningstilsyn og Direktoratet for naturforvaltning.

Langs Skagerrakkysten er rundt 90 prosent av sukkertaren borte, mens halvparten av sukkertaren i Rogaland og Hordaland har forsvunnet. Sukkertareskogen gir mat og skjul til fisk og andre dyr og sammenlignes ofte med regnskoger på land. De nye undersøkelsene som er gjennomført i regi av DNs og SFTs sukkertareprosjekt, viser at det totale antall arter er halvert og at antall individer er redusert med 75 prosent der sukkertareskogen er forsvunnet.

- Dette er svært bekymringsfullt og kan få alvorlige konsekvenser for kystfiske og kystsamfunn. Jeg vil sørge for at arbeidet med å kartlegge årsakssammenhenger og kildene til problemene fortsetter med full styrke, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

De siste undersøkelsene i SFT og DNs sukkertareprosjekt viser at det totale antallet levende dyr er redusert med 75 prosent der sukkertareskogen er forsvunnet. Antallet arter i disse områdene er nær halvert. Foto: Frithjof Moy, NIVA.Mye tyder på at sukkertaren i mange år har vært utsatt for mye næringssalter og partikler fra land, i tillegg til næringssalter som er transportert med havstrømmene. Det ser ut til at klimaendringene rammer et allerede belastet økosystem og utløser raske og til dels uforutsigbare endringer
De siste undersøkelsene i SFT og DNs sukkertareprosjekt viser at det totale antallet levende dyr er redusert med 75 prosent der sukkertareskogen er forsvunnet. Antallet arter i disse områdene er nær halvert. Foto: Frithjof Moy, NIVA.

– Dette viser hvor viktig og riktig innsatsen til Norge og de andre Nordsjølandene er i forhold til reduksjon av næringssalter. Seinest på Nordsjøkonferansen på forsommeren tok vi opp problemene med tap av sukkertareskogen. Den nye kunnskapen illustrerer også hvor viktig det er å redusere klimagassutslippene. Effektive internasjonale avtaler er avgjørende, sier Bjørnøy.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Knut F. Kroepelien, tlf 22 24 57 16

Les mer om saken hos SFT.