Historisk arkiv

Bjørnøy gratulerer vinnerne av Glassbjørnen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

- De seks prisvinnerne er gode eksempler på at miljøtiltak fremmer næringsutvikling, innovasjon og lønnsomhet, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy. Etterspørsel etter miljøvennlige løsninger vil komme hele samfunnet til gode, sier hun.

Pressemelding

Dato: 11.05.06

Miljøvernminister Helen Bjørnøy gratulerer vinnerne av Glassbjørnen

Logo Glassbjørnen- De seks prisvinnerne er gode eksempler på at miljøtiltak fremmer næringsutvikling, innovasjon og lønnsomhet, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy. Etterspørsel etter miljøvennlige løsninger vil komme hele samfunnet til gode, sier hun.

Det var fjerde året miljøprisen Glassbjørnen ble delt ut i dag, i seks kategorier: Produkt, innkjøp, reiseliv, kildesortering, åpen klasse og hedersprisen. Miljøvernministeren delte ut fem av prisene. Prisen i kategorien reiseliv ble delt ut av næringsministeren. Det er miljøstiftelsen GRIP som står som arrangør.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy sammen med vinnerne av Glassbjørnen. Foto: Miljøverndepartementet.
Miljøvernminister Helen Bjørnøy sammen med vinnerne av Glassbjørnen. Foto: Miljøverndepartementet.

Juryens begrunnelser:

I kategorien produkt fikk OceanSaver as prisen for “Ballast Water Treatment System”. Produktet gir en løsning av miljøproblemet med spredning av organismer med ballastvann. Samtidig reduserer det også korrosjonen i ballasttanker. Prosessen krever ikke tilsetning av kjemikalier, og før utslipp tilføres det oksygenfattige ballastvannet luft eller oksygen for å unngå påvirkning på miljøet.

I kategorien innkjøp vant Forsvarsbyggs anskaffelsesprosjekt ”Beste Praksis Renhold”. Prosjektet har hatt som mål å etablere ny renholdspraksis med hensyn til miljøprestasjon, kostnader, sykefravær og kvalitet for Forsvarets bygningsareal. Forsvarsbygg har blant annet inngått ny rammeavtale på renholdsprodukter, valgt tørt renhold der dette har vært hensiktsmessig, og stilt krav om miljømerkede renholdsprodukter. Etter prosjektets avslutning er den årlige renholdskostnaden redusert med ca 50 millioner kroner.

I kategorien reiseliv fikk Scandic Hotels AS pris for prosjektet ”Svanemerking av alle Scandics hoteller”. Miljøarbeidet omfatter energiforbruk, vannforbruk, rengjøring, bruk av kjemikalier, innkjøp av råvarer og forbruksartikler, valg av materialer til innredning og inventar, varetransport og avfallshåndtering. Så langt er energiforbruket redusert med 24 %, og vannforbruket med 13 %. Kildesortering på alle hotellrom har hittil resultert i 7 000 tonn kildesortert avfall. Scandics miljøarbeid har ført til at flere av deres leverandører har miljøsertifisert seg.

I kategorien kildesortering fikk GE Healthcare AS, Lindesnes fabrikker, pris for systemet ”Return chain”. Dette er et verdensomspennende system for kildesortering, innsamling og gjenvinning av utsortert røntgenkontrastveske. Restproduktene gjenvinnes primært til nytt røntgenkontrastmiddel, sekundært til jod som er den viktigste råvaren i produktet. Konseptet representerer en nytenkning innen bransjen, med resultater som redusert bruk av ikke fornybare råvarer, reduserte utslipp og energiforbruk.

I Åpen klasse fikk Posten Norge AS pris for prosjektet ”Postens energiprogram 2002 – 2005”. Målet med energiprogrammet var å redusere energiforbruk i bygninger med 20 % innen utgangen av 2005. Ved utgangen av 2005 var reduksjonen 25 %. Besparingen i det årlige energiforbruket så langt tilsvarer årlig energiforbruk i ca. 800 eneboliger.

I år gikk Hedersprisen til Alf Bjørseth og REC (Renewable Energy Corporation). Skiver av ScanWafers type er hovedkomponent i den vanligste typen solceller. Satsing på solceller er viktig blant annet fordi dette er en av måtene å generere elektrisk energi på, som kan bidra til å løse noe av klimautfordringene.

Kontaktperson: Rådgiver Grete Torrisen, tlf: 22 24 58 98

Pressekontakt: Lill-Torunn Kilde, tlf: 22 24 60 52/90 95 32 97