Historisk arkiv

Bjørnøy leder Nordisk ministerråd i København

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Helen Bjørnøy leder det første møtet i år i Nordisk Ministerråd for miljøvernministre i København 16. mars. Norge har i år formannskapet i det nordiske samarbeidet.

Pressemelding

Dato: 15.03.06

Miljøvernminister Helen Bjørnøy leder Nordisk ministerråd i København

Miljøvernminister Helen Bjørnøy leder det første møtet i år i Nordisk Ministerråd for miljøvernministre i København 16. mars. Norge har i år formannskapet i det nordiske samarbeidet.

Blant temaene som skal opp på møtet med de nordiske miljøvernministrene er en handlingsplan for miljøet i Arktis. De nordiske landene har utarbeidet en strategi for klima og miljøgifter frem til 2008.

- Miljøutfordringene i Arktis er så omfattende at vi i Norden må løse dem sammen. En styrket miljøinnsats der er en av hovedsatsingene til Norge i det nordiske formannskapsåret, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Havmiljøet er også et sentralt tema. Ministrene skal diskutere et felles nordisk innspill til behandlingen av EUs marine strategi, havstrategidirektivet. Situasjonen i Østersjøen vil bli viet spesiell oppmerksomhet, og et initiativ fra Sverige om miljøtiltak i Østersjøen skal opp til debatt.

For første gang blir det også arrangert et felles nordisk- baltisk miljøvernministermøte. På dette møtet vil havmiljøet også stå sentralt. Norge vil her presentere arbeidet med forvaltningsplanen for Barentshavet.

- En forvaltning av havområdene som tar utgangspunktet i økosystemets tålegrense samlet sett er et stort fremskritt, og vårt arbeid i Barentshavet kan danne modell for arbeidet med å sikre en bærekraftig forvaltning av andre havområder, som Østersjøen, sier Bjørnøy.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy vil på det nordiske miljøministermøtet også foreslå at ministrene går sammen om en felles holdning til arbeidet med urfolkenes rettigheter i forhold til genressurser. Dette temaet skal opp på den store FN-konferansen om biologisk mangfold, som holdes i Brasil senere i måneden.

Bjørnøy vil også initiere et nordisk samarbeid for å få fart på det internasjonale kjemikaliearbeidet, med en særlig fokus på kvikksølv og andre tungmetaller

Kontaktperson: Informasjonsrådgiver Ingun Larsen tel 92 60 77 42