Historisk arkiv

Krafttak for miljø og samfunnsutvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Nå skal kommunene få drahjelp til det lokale arbeidet med å utvikle en offensiv politikk for miljø og samfunnsutvikling. Miljøverndepartementet og KS har inngått en femårig samarbeidsavtale for å styrke miljø og samfunnsutviklingen i kommunene.

Pressemelding

Dato: 16.05.06

Krafttak for miljø og samfunnsutvikling i kommunene

Nå skal kommunene få drahjelp til det lokale arbeidet med å utvikle en offensiv politikk for miljø og samfunnsutvikling. Miljøverndepartementet og KS har inngått en femårig samarbeidsavtale for å styrke miljø og samfunnsutviklingen i kommunene. Alle landets kommuner inviteres til å delta i programmet.

Mange utfordringer kan best løses gjennom samarbeid mellom kommuner. Programmet er et tilbud til kommunene om å samarbeide i nettverk og jobbe systematisk og kreativt med miljø og samfunnsutvikling. KS og Miljøverndepartementet vil bistå nettverkene og involvere nasjonale og regionale ressursmiljøer i satsingen. Deltakerkommunene vil få bistand fra regionale rådgivere knyttet til KS.

- KS hilser denne satsingen velkommen, sier styreleder Halvdan Skard. De senere årenes fokus på effektivisering av tjenesteproduksjonen har gjort det til en utfordring å få oppmerksomhet om det langsiktige arbeidet for miljø- og samfunnsutvikling i kommunene. Nå vil kommunene få drahjelp til det lokale arbeidet med å utvikle livskraftige kommuner, sier Skard.

Over hele landet skal det etableres kommunenettverk på dette området. Hvert nettverk bør bestå av 4 – 6 kommuner. For å oppnå resultater som monner i nasjonal målestokk, er målsettingen å få med inntil 200 kommuner.

Nettverkene vil arbeide med temaer som:

  • Klima og energi
  • Viktige arealpolitiske hensyn
  • Framtidsrettet produksjon og forbruk. Miljøbasert næringsutvikling
  • Kulturminner og kulturmiljøer
  • Friluftsliv, folkehelse og livskvalitet
  • Miljøsamarbeid med lokalsamfunn i Sør og Øst

- Dette programmet er et nytt grep for å løfte det lokale miljøvernarbeidet. Resultater og erfaringer skal bringes inn i konsultasjonsordningen som er opprettet mellom stat og kommunesektoren. Vi ønsker også at nettverksarbeidet skal gi oss grunnlag for å videreutvikle nasjonal politikk og virkemidler som støtter opp under det lokale arbeidet, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Fylkesmannen skal være miljøfaglig støttepartner for kommunene, og fylkeskommunene vil være viktige veilednings- og samordningsmiljøer. Arbeidet skal knyttes opp mot planer og programmer som er i gang, og forsterke disse i miljøvennlig og bærekraftig retning. Ved å integrere arbeidet i kommunenes ordinære plan- og styringssystemer, skal innsatsen gi varige resultater utover programperioden.

For mer informasjon, se hjemmesiden til "Livskraftige kommuner".

Kontaktperson: Dagfinn Rivelsrud, Miljøverndepartementet tlf. 22 24 59 07

Frode Lindtvedt, KS tlf 24 13 26 24 eller 97 00 80 66