Historisk arkiv

Krafttak for miljøbevisste innkjøp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Innkjøpere i offentlig sektor mangler nødvendig kunnskap for å ta miljøhensyn ved innkjøp. Det vil miljøvernministeren rette på.

Pressemelding

Dato: 24.04.06

Miljøvernminister Helen Bjørnøy:

Krafttak for miljøbevisste innkjøp

Innkjøpere i offentlig sektor mangler nødvendig kunnskap for å ta miljøhensyn ved innkjøp. Det vil miljøvernministeren rette på.

- Norge kommer dårligere ut enn land vi liker å sammenligne oss med, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy. Nå vil jeg gjennomføre flere konkrete tiltak for å rette dette opp, sier hun.

En fersk studie om miljøbevisste offentlige innkjøp i EU og Norge viser at 52% av norske innkjøpere mener at mangel på kunnskap om miljøkriterier er det største hinderet for mer miljøvennlige offentlige innkjøp her i landet. Tilsvarende tall for de beste land i Europa, inkludert Sverige, Danmark og England, er bare 27%.

- Det er forståelig, sier Bjørnøy. Våre naboland Sverige og Danmark har hittil hatt en mer omfattende satsning på miljøbevisste offentlige innkjøp, sier hun.

I dag styrker Bjørnøy det nye kompetanseprogrammet for miljøbevisste offentlige innkjøp ved GRIP senter med 1 million kroner. Det betyr at senteret i år får 6,7 millioner kroner til dette arbeidet. En oppgave er å hjelpe og motivere innkjøperne til å stille miljøkrav ved offentlige anbud og andre innkjøp.

I dag har senteret spesialkompetanse innen bygg, biler, tekstiler, IKT-produkter og papir- og trykkeritjenester. Miljøvernministeren ønsker at GRIP også skal øke veiledningsarbeidet knyttet til innkjøp av tropisk tømmer og økologisk mat.

Økt veiledning er viktig, fordi dagens forbruksmønster truer økosystemene gjennom utslipp av klimagasser, helse- og miljøfarlige kjemikalier og reduksjon av biologisk mangfold.

- Det offentlige må gå foran som ansvarlig forbruker og etterspørre produkter og teknologi med høy miljømessig standard, sier miljøvernministeren.

Både Norges og EUs regelverk legger opp til at det skal tas miljøhensyn ved offentlige innkjøp. Derfor er det også nødvendig å øke kompetansen hos innkjøperne slik at virksomhetene kan gjennomføre dette i praksis. Miljøverndepartementet har opprettet et bedt sammensatt rådgivende panel for miljøbevisste offentlige anskaffelser. I de kommende tre år forventer miljøvernministeren å motta løpende råd om ytterligere tiltak som bør iverksettes for å styrke dette feltet.

-Jeg vil særlig vurdere om ambisjonsnivået i statlig sektor er godt nok, sier Bjørnøy. I løpet av 2005 skulle alle statlige virksomheter ha innført miljøledelse som en integrert del av virksomhetens styringssystem. Dette er det vi kaller prosjekt Grønn Stat. Resultatene av dette arbeidet skal vi nå evaluere, sier Bjørnøy.

Kontaktperson: Seniorrådgiver Grethe Midgaard Torrissen, tlf. 22 24 58 98