Historisk arkiv

Miljøgifter og klimaspørsmål sentralt på Svalbard

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøgifter og klimaspørsmål sentrale temaer på det nordiske miljøministermøtet på Svalbard.

Pressemelding

Dato: 22.08.06

Miljøgifter og klimaspørsmål sentralt på Svalbard

Miljøgifter og klimaspørsmål sentrale temaer på det nordiske miljøministermøtet på Svalbard.

De nordiske miljøministrene vedtok på møtet i går en erklæring om arbeidet med klimaendringer. Ministrene er enige om å arbeide for nye internasjonale utslippsforpliktelser etter 2012 og et regime under Klimakonvensjonen som kan sikre reduksjoner i de globale klimautslippene. Samtidig er det nå behov for å sette økt fokus på arbeidet med tilpasninger til klimaendringene. De nordiske landene skal derfor samarbeide om å bedre kunnskapen om forventede klimaendringer og lage en beskrivelse av landenes sårbarhet i forhold til den forventede utviklingen.

Ministrene var invitert av Helen Bjørnøy på en båttur til Isfjorden, her er de ved Nordenskjoldbreen. Fra venstre: Krister Nilsson (statssekretær i Sverige), Jan-Erik Enestam (Finland), Jonina Bjartmarz (Island), Helen Bjørnøy og Harriet Lindemann (Åland).Tiltak innenfor miljøsektorens ansvarsområde skal iverksettes. De nordiske miljøvernministrene vil støtte de nordiske utenriksministrene for å løfte arbeidet med klima høyt på dagsorden i Arktisk Råd.
Ministrene var invitert av Helen Bjørnøy på en båttur til Isfjorden, her er de ved Nordenskjoldbreen. Fra venstre: Krister Nilsson (statssekretær i Sverige), Jan-Erik Enestam (Finland), Jonina Bjartmarz (Island), Helen Bjørnøy og Harriet Lindemann (Åland).

Arbeidet med miljøgifter har vært et annet sentralt tema på dagens møte. Miljøvernministrene har blant annet blitt enige om å samarbeide for å få inkludert flere organiske miljøgifter i internasjonale avtaler (Stockholmskonvensjonen, LRTAP). Samtidig skal de nordiske landene samarbeide for å forsterke det globale arbeidet om kvikksølv og andre tungmetaller. I denne forbindelse er landene innstilte på å bidra med nordiske midler til finansieringen av en ny kvikksølvkonvensjon dersom UNEPs styremøte i februar 2007 bestemmer at slike forhandlinger skal starte opp.

De nordiske miljøvernministrene har videre diskutert det nye utkastet til strategi for det nordiske miljøfinansieringsselskapet NEFCO. Ministrene stiller seg positive til å fortsette arbeidet med NEFCOs miljøutviklingsfond som bidrar til å støtte prosjekter og få frem tilleggsinvesteringer for miljøet innen blant annet miljøteknologi og energisparing i Nordvest-Russland og Ukraina. Ministrene stiller seg samtidig positive til å vurdere behovet for en ytterligere påfylling av miljøutviklingsfondet for å sikre at NEFCO kan videreføre dette arbeidet.

Pressekontakt: Informasjonsrådgiver Ingun Larsen, 92 60 77 42

Les mer om Nordisk ministerråd