Historisk arkiv

Norge gir 25 millioner til global innsats mot kjemikalieutslipp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Norge gir 25 millioner kroner over utviklingsministerens budsjett for å støtte fattige lands arbeid med å redusere bruk og utslipp av farlige kjemikalier. Etter harde forhandlinger ble det natt til tirsdag enighet i Dubai om en global kjemikalieavtale.

Pressemelding

Dato: 07.02.06

Norge gir 25 millioner til global innsats mot kjemikalieutslipp

Norge gir 25 millioner kroner over utviklingsministerens budsjett for å støtte fattige lands arbeid med å redusere bruk og utslipp av farlige kjemikalier. Etter harde forhandlinger ble det natt til tirsdag enighet i Dubai om en global kjemikalieavtale.

- Denne avtalen er et viktig skritt framover for bekjempelsen av farlige kjemikalier, særlig i de fattige landene. Det er nødvendig med økt internasjonal innsats mot bruk av helse- og miljøfarlige kjemikalier, da utslippene også har globale virkninger, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

- Den utstrakte bruken av helse- og miljøfarlige kjemikalier i fattige land truer menneskeliv og miljø. Den norske støtten på 25 millioner kroner skal hjelpe utviklingsland med å ta tak i disse problemene, sier utviklingsminister Erik Solheim.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy deltar denne uken på to internasjonale konferanser i Dubai hvor bruken av kjemikalier er hovedtemaer. Natt til tirsdag ble det enighet om en global kjemikalieavtale.

Toppmøtet i Johannesburg i 2002 vedtok et globalt mål om innen 2020 å minimere negative effekter på helse- og miljø fra kjemikalier. Samtidig gikk startskuddet for å utvikle en global kjemikaliestrategi som skulle være et verktøy for å nå dette målet.

Det legges nå opp til at landene skal vedta en overordnet strategi for global kjemikaliepolitikk. I tillegg er det laget en handlingsplan for bekjempelse av farlige kjemikalier, med i alt 288 forskjellige tiltak. Alle FN-organisasjoner som er involvert i arbeid for redusere risiko fra farlige kjemikalier har deltatt i arbeidet, for eksempel Verdens Helseorganisasjon ( WHO) , FNs befolkningsfond (UNDP), FNs matvareprogram( FAO) og ILO.

Utviklingen av en global kjemikaliestrategi er et helhetlig grep for møte utfordringene knyttet til kjemikalier. Den vil være et overordnet rammeverk for aktiviteter for å styrke kontroll med farlige kjemikalier internasjonalt. Utfordringene fra bruk og utslipp av farlige kjemikalier kan vanskelig møtes gjennom tiltak fra miljøsektoren alene, det er også nødvendig med innsats innen helse, arbeidsmiljø, bistand, matvarer/landbrukssektoren. Det nye oppstartsfondet er en del av den nye kjemikaliestrategien og skal hjelpe utviklingsland til å komme raskt i gang med konkrete tiltak.

- Innen 2020 skal risikoen fra helse- og miljøfarlige kjemikalier være kraftig redusert, og flere av de farligste stoffene skal da ikke lenger være i bruk. Strategien setter opp mange nye internasjonale mål og tiltak. Utfasing av miljøgifter og andre særlige problematiske stoffgrupper innen 2020, er ett av de målene Norge har jobbet for å få inn, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

- Mange millioner mennesker i fattige land er daglig utsatt for helsefare fra kjemikaliebruk og forurensning der de arbeider og der de bor. Dette handler derfor om å gi fattige mennesker i utviklingsland bedre levekår, sier Bjørnøy og Solheim.

Kontaktperson: Seniorrådgiver Henrik Hallgrim Eriksen, tlf 901 92 911