Historisk arkiv

Norge skal bli ledende på miljørettet utviklingssamarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Utviklingsminister Erik Solheim og miljøvernminister Helen Bjørnøy lanserte i dag Regjeringens nye handlingsplan for miljørettet utviklingssamarbeid.

Pressemelding

Dato: 29.06.06

Norge skal bli ledende på miljørettet utviklingssamarbeid

Utviklingsminister Erik Solheim og miljøvernminister Helen Bjørnøy lanserte i dag Regjeringens nye handlingsplan for miljørettet utviklingssamarbeid.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy og utviklingsminister Erik Solheim. Foto: Miljøverndepartementet.– Det globale miljøet er i ferd med å ødelegges og det er de fattigste som rammes hardest av disse endringene. Norge skal bli et ledende land innen miljørettet utviklingssamarbeid, sier utviklingsminister Erik Solheim, som varsler en betydelig budsjettøkning til det miljørettede samarbeidet.
Miljøvernminister Helen Bjørnøy og utviklingsminister Erik Solheim. Foto: Miljøverndepartementet.

60 prosent av de tjenestene som økosystemene gir oss brukes på en ikke-bærekraftig måte. Vi overforbruker vann, fisk, forurenser luft, endrer klimaet og utrydder arter. I følge FN vil 3 milliarder mennesker bo i vannknappe områder i 2025. Betydelige endringer i politikk, teknologi og virkemidler er nødvendig for å bidra til å løse miljøutfordringene vi står overfor.

Regjeringen vil sette miljøspørsmål på dagsorden både nasjonalt og internasjonalt. Innsatsen skal konsentreres om fire tematiske satsingsområder:

  • bærekraftig forvaltning av biologisk mangfold og naturressurser,
  • forvaltning av vannressurser, vann og sanitær,
  • klimaendringer og tilgang til ren energi
  • miljøgifter

Gjennom handlingsplanen for miljørettet utviklingssamarbeid vil Norge bidra til at utviklingslandene settes i stand til å møte miljøutfordringene vi står overfor.

Norges miljørettede utviklingssamarbeid skal bidra til å realisere tusenårsmålene og bidra til at de fattige kan forbedre sine levekår og helse. Satsingen bygger på erkjennelsen av at miljø og fattigdom henger nøye sammen. Bevaring av naturens tjenester og ressurser, lokal deltakelse i forvaltning av natur og miljø og styrking av lokalbefolkningens rettigheter til naturressursene er en forutsetning for fattigdomsbekjempelse og utvikling.

Norge vil fokusere på kompetansebygging og utvikling av bedre miljøstyresett.

Samarbeid med FN-organisasjonene UNEP og UNDP vil være sentralt i dette. Miljøhensyn skal ivaretas i alt utviklingssamarbeid. Spesielt vil det være viktig å bidra til integrering av miljø i vår satsing innen infrastruktur, landbruk, olje og energi.

Norge skal føre en bred dialog med relevante miljømyndigheter i våre samarbeidsland. Norge skal være en pådriver for integrering av miljø i FN og i Verdensbanken. Vi kommer til å prioritere internasjonale organisasjoner som styrker sin innsats for miljøet.

Frivillige organisasjoner vil være sentrale samarbeidspartnere, spesielt for å bidra til at lokalbefolkning, inkludert urfolksgrupper, mer effektivt kan hevde og forvalte sine rettigheter knyttet til eiendom, jord og naturressurser.

– En kompetent miljøforvaltning og en aktiv miljøbevegelsen er viktig for å sikre bærekraftig utvikling. Det gjelder både i nord og i sør. Det er helt avgjørende å øke kapasitet og kompetanse på miljøspørsmål i samarbeidslandene, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Gjennomføringen av Handlingsplanen krever økt miljøkompetanse og bruk av ressurser innen hele bistandsforvaltningen. Det vil derfor bli etablert et rådgivende forum for norsk miljørettet bistand og et opplæringsprogram om miljø og utvikling for ansatte som forvalter bistandsmidler. Norads rolle som bistandens sentrale fagmiljø for rådgivning, evaluering, kvalitetssikring og resultatformidling vil bli styrket.

Pressekontakt for utviklingsministeren:
Fung. informasjonssjef Odd Naustdal, mobil +47 91149490

Pressekontakt for miljøvernministeren:
Informasjonsrådgiver Ingun Larsen, mobil +47 92607742