Historisk arkiv

Nye nasjonale planer for miljøfag i skolen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Kunnskapsminister Øystein Djupedal og miljøvernminister Helen Bjørnøy presenterte i dag den nye handlingsplanen for utdanning for en bærekraftig utvikling.

Pressemelding

Dato: 14.12.06

Nye nasjonale planer for miljøfag i skolen

Kunnskapsminister Øystein Djupedal og miljøvernminister Helen Bjørnøy presenterte i dag den nye handlingsplanen for utdanning for en bærekraftig utvikling.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy og kunnskapsminister Øystein Djupedal svarte på spørsmål fra elevene. Foto. Miljøverndepartementet.- Bærekraftig utvikling er en viktig del av læreplanene. Handlingsplanen støtter opp under Kunnskapsløftet og tilbyr aktiviteter som bidrar til å realisere læreplanens mål og gir eleven kunnskap om samspillet mellom mennesket og natur, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.
Miljøvernminister Helen Bjørnøy og kunn-
skapsminister Øystein Djupedal svarte på
spørsmål fra elevene. Foto. Miljøverndepartementet.

Handlingsplanen er ledd i Norges oppfølging av FNs utdanningstiår for en bærekraftig utvikling, 2005- 2014. Den konkretiserer og dekker hele miljøfeltet i undervisningen og særlig i fag som naturfag, samfunnsfag, matematikk og kroppsøving.

- Det er svært viktig at bærekraftig utvikling nå er kommet inn i skoleverket på alle klassetrinn og i mange fag. Vi har ingen tid å miste i opplæringen av de neste generasjoner i miljøvern. De alvorlige utfordringene vi står overfor når det gjelder klimaendringer, tap av biologisk mangfold og økende antall miljøgifter, krever innsats fra alle samfunnssektorer, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

To av elevene samen med lærer Marianne Bakken Gjestrum viste hvordan de har tatt prøver av regnvannet i høst. Foto. Miljøverndepartementet.Utdanningsdirektoratet har i samarbeid med Miljøverndepartementet og Kunnskapsdepartementet utviklet et internettbasert læremiddel, ” Nettverk for miljølære”, for å styrke det pedagogiske opplegget for utdanning for bærekraftig utvikling.
To av elevene samen med lærer Marianne
Bakken Gjestrum viste hvordan de har tatt
prøver av regnvannet i høst. Foto. Miljø-
verndepartementet.

Handlingsplanen finner du på Utdanningsdirektoratets nettsider.

FNs miljøprogram UNEP har bedt Norge være vertskap for Verdens miljøverndag 5. juni 2007 hvor temaet er Isen smelter - et hett tema.

- Verdens miljøverndag blir en fin anledning for skolene til å ta opp miljøspørsmål i flere fag, og miljolare.no er et godt hjelpemiddel for skolene å ta i bruk for de ulike aktivitetene som skal rundt markeringen av denne dagen, sier Bjørnøy.

Kontaktpersoner:

Seniorrådgiver i Miljøverndepartementet
Sylvi Ofstad tlf: 22 24 57 14
Pressekontakt i Kunnskapsdepartementet
Tom Holen, tlf. 994 46 480