Historisk arkiv

Nye pilotprosjekter valgt ut til verdiskaping

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Helen Bjørnøy lanserte i dag sju nye pilotprosjekter i verdiskapingsprogrammet for kulturminner. Dette er en av hovedsatsingene i Regjeringens kulturminnepolitikk.

Pressemelding

Dato: 17.10.06

Miljøvernminister Helen Bjørnøy:

- Nye pilotprosjekter valgt ut til verdiskaping

Miljøvernminister Helen Bjørnøy lanserte i dag sju nye pilotprosjekter i verdiskapingsprogrammet for kulturminner. Dette er en av hovedsatsingene i Regjeringens kulturminnepolitikk.

De sju pilotprosjektene har stor geografisk og tematisk bredde. I søknadsbunken til Riksantikvaren lå det 50 søknader om å få pilotstatus.

De sju som Riksantikvaren har valgt ut er: Nærøyfjorden verdsarvpark, Porto Franco- Kristiansands kulturelle frihavn, Perler i Nordsjøløypa, Pilegrimsleden, Odda- industrisamfunn i omstilling, Norsk Tradisjonsfisk og Hammerdalen- byutvikling i Larvik.

Foto: Riksantikvaren
Foto: Riksantikvaren

- Dette er spennende prosjekter som representerer kulturelt mangfold og geografisk spredning. Prosjektene skal bidra til at kulturminner blir satt i stand slik at de gir grobunn for ny kunnskap og nye opplevelser. Kulturminner er viktige ressurser i lokalsamfunnet, sier Bjørnøy.

Verdiskapingsprogrammet vil synliggjøre og ta i bruk de mulighetene kulturminnene representerer. Bevaring av kulturminner skal gi grunnlag for utvikling av attraktive lokalsamfunn og næringsliv.

-Ved å ta i bruk kulturminnene, gis lokalsamfunnene vekstmuligheter når det gjelder reiseliv, håndverk, byggenæringen, næringsmiddelindustri og andre deler av kulturlivet.

-Vi vil få se en langt bedre og mer bærekraftig bruk av kulturminnene som resultat av vår satsing, sier Bjørnøy.

Miljøverndepartementet har bevilget 9 millioner kroner til verdiskapingsprogrammet for neste år. I tillegg vil 9 millioner kroner bli bevilget over Kulturminnefondets budsjett. Ved tildelingen av pilotprosjekt er det en forutsetning at det utløses midler lokalt.

- Spleiselag og synergieffekter er en helt sentral forutsetning i verdiskapingsprogrammet. Vi legger til rette for at det blir et godt samarbeid mellom privat, offentlig og frivillig sektor, sier Bjørnøy.

Tidligere i år har Riksantikvaren delt ut tre pilotprosjekter til fiskeværet Hamningberg i Finnmark, reiselivsstrekningen Bud-Kristiansund i Møre og Romsdal og Nord-Gudbrandsdalen og Valdres i Oppland. Nordland fylkeskommune deltar også i et pilotprosjekt, Den verdifulle kystkulturen.

Kontaktpersoner:

Avd. dir. Liv Hege Skagestad, tlf. 22 24 59 55
Rådgiver Ragnhild Guribye, tlf. 22 24 60 31

For Riksantikvaren:
Seksjonsleder Jostein Løvdal tlf. 98202794