Historisk arkiv

Ønsker et ambisiøst og langsiktig klimaregime

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen går, i likhet med EU, inn for at klimaendringene må begrenses ved at den globale økningen i temperatur holdes under 2 °C. En slik grense er et meget ambisiøst mål.

Pressemelding

Dato: 16.05.06

Miljøvernminister Helen Bjørnøy:

Håper på et ambisiøst og langsiktig klimaregime

Regjeringen går, i likhet med EU, inn for at klimaendringene må begrenses ved at den globale økningen i temperatur holdes under 2 °C. En slik grense er et meget ambisiøst mål.

Global oppvarming fører blant annet til at isen i polare strøk smelter. Foto: Miljøverndepartementet.Under klimadialogen i Bonn i går, orienterte Norge om at en slik grense vil være fornuftig å legge til grunn for forhandlingene. Norge la ellers vekt på å se sammenhengen mellom de ulike temaene for å få en helhetlig avtale ( se Norges anførsel til Klimakonvensjonen).
Global oppvarming fører blant annet til at isen i polare strøk smelter. Foto: Miljøverndepartementet.

– Å unngå en global oppvarming på 2 °C vil være meget krevende, og kraftige reduksjoner i globale klimagassutslipp må til. Selv om vi skulle klare det, vet vi samtidig at konsekvensene av en global oppvarming på 2 °C vil bli alvorlige i store deler av verden, sier Helen Bjørnøy.

Allerede i dag har den globale gjennomsnittlige temperaturøkningen steget med 0,6 °C siden før-industriell tid. Med den mengde klimagasser som allerede er sluppet ut, ventes temperaturøkningen uansett å nå 1,6 °C.

Etter lengre stillstand med skjerpede fronter mellom i-land og u-land, ble det gjort noen forsiktige skritt framover under klimaforhandlingene i Montreal i desember 2005. Det ble også etablert to prosesser som kan åpne for nye og mer omfattende og globale utslippsforpliktelser etter Kyotoprotokollens første periode 2008-2012.

For det første, 17. mai blir det igangsatt forhandlinger i Bonn om forpliktelser for industrilandene for neste periode under Kyotoprotokollen, fra 2013. Beslutningen fra Montreal fastslår at nye utslippsforpliktelser skal vedtas ”så tidlig som mulig og i tide til å sikre at det ikke blir noe gap mellom første og annen forpliktelsesperiode”.

For det andre, i går startet en dialog om framtidig samarbeid under Klimakonvensjonen med en workshop. Denne prosessen inkluderer også USA, Australia og utviklingslandene. Dialogen vil holdes i form av workshop’er over to år. Prosessene skal rapportere til Partsmøtet. Partsmøtet kan, når tiden er moden, ta initiativ til forhandlinger om nye forpliktelser og samarbeidsformer for å få ned de globale utslippene.

- Det er svært viktig å få til et ambisiøst og langsiktig klimaregime. Jeg håper at landene vil fortsette den positive bevegelsen som vi så under klimaforhandlingene i Montreal før jul, sier Helen Bjørnøy.

For ytterligere informasjon vises det til Klimasekretariatets hjemmeside