Historisk arkiv

Sikrer ferdigstilling av D/S ”Hestmanden”

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøverndepartementet og Kultur- og kirkedepartementet har i dag blitt enige med Stiftelsen Hestmanden om et spleiselag for de gjenstående arbeidene på lastedampskipet D/S ”Hestmanden”.

Pressemelding

Dato: 19.05.06

Samarbeid sikrer ferdigstilling av D/S ”Hestmanden”

Miljøverndepartementet og Kultur- og kirkedepartementet har i dag blitt enige med Stiftelsen Hestmanden om et spleiselag for de gjenstående arbeidene på lastedampskipet D/S ”Hestmanden”. Staten vil frem til 2008 bidra med ytterligere om lag 25 millioner kroner for at skipet kan bli ferdig restaurert og tilrettelagt for publikum.

- Med denne avtalen har vi funnet en hensiktsmessig løsning for å finansiere arbeidet med å tilrettelegge D/S ”Hestmanden” for formidling til publikum samtidig med at den antikvariske istandsettingen av fartøyet sluttføres, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy og kultur- og kirkeminister Trond Giske.

D/S ”Hestmanden” ble bygget i 1911. Skipet er det eneste bevarte lasteskipet i verden som har gått i konvoifart under to verdenskriger. Ved endt istandsetting skal D/S ”Hestmanden” i størst mulig grad fremstå slik den gjorde i perioden 1947-1955. Istandsettingsarbeidene utføres ved Bredalsholmen Dokk og fartøyvernsenter i Kristiansand.

Miljøverndepartementet har i perioden 1995-2005 bevilget 43 millioner kroner til antikvarisk istandsetting av D/S ”Hestmanden”. Med forbehold om årlige vedtak i Stortinget vil Miljøverndepartementet gi ytterligere inntil 13,5 millioner kroner i perioden 2006-2008.

Kultur- og kirkedepartementet vil gi investeringstilskudd til tilrettelegging av D/S ”Hestmanden” for økt tilgjengelighet og formidling til publikum. Et av vilkårene for tilskuddet er at Stiftelsen Hestmanden dokumenterer hvordan den blir en del av Vest-Agder-museet eller et annet museum som inngår i det nasjonale museumsnettverket. Med forbehold om årlige disponible spillemidler til kulturbygg vil Kultur- og kirkedepartementet i perioden 2007-2008 gi 12 millioner kroner til slik tilrettelegging.

- Med disse tilskuddene åpner vi for at arbeidene kan ferdigstilles i løpet av 2008 slik at fartøyet kan tas i bruk til å formidle norsk maritim kultur og krigsseilernes historie, sier Bjørnøy og Giske.

Kontaktperson i Miljøverndepartementet: Margaret A. Mortensen, tel 22 24 59 06