Historisk arkiv

Støtter kampanje for økt miljøbevissthet i Kina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Norge har undertegnet to avtaler med FNs utviklingsprogram (UNDP). Den ene er en avtale om å styrke miljøbevisstheten i Kina. Den andre har som formål å øke bevisstheten om betydningen av naturmangfold.

Pressemelding

Dato: 02.10.06

Norge støtter kampanje for økt miljøbevissthet i Kina

Norge har undertegnet to avtaler med FNs utviklingsprogram (UNDP). Den ene er en avtale om å styrke miljøbevisstheten i Kina. Den andre har som formål å øke bevisstheten om betydningen av naturmangfold. Det var stor interesse for prosjektene blant kinesiske NGOer og media. Undertegnelsen fant sted i Beijing fredag 29. september.

Norges ambassadør til Kina, Thor Chr. Hildan, og nestlelder i UNDP Beijing, Alessandra Tisot, undertegnet avtalene i Beijing under påsyn av miljøvernminister Helen Bjørnøy og teamleder for miljø og energi i UNDP, Kishan Khoday.- Det er svært viktig å øke miljøbevisstheten i Kina. Norge vil derfor delta i et prosjektsamarbeid med tunge aktører som UNDP og EU med dette som mål. Kinesiske NGOer begynner nå for alvor å engasjere seg for miljø, og det er veldig positivt. Miljøengasjement og sterke frivillige miljøorganisasjoner er avgjørende for å nå resultater, sa miljøvernminister Helen Bjørnøy da avtalene ble undertegnet.
Norges ambassadør til Kina, Thor Chr. Hildan, og nestlelder i UNDP Beijing, Alessandra Tisot, undertegnet avtalene i Beijing under påsyn av miljøvernminister Helen Bjørnøy og teamleder for miljø og energi i UNDP, Kishan Khoday. Foto: Miljøverndepartementet.

Det ene prosjektet, Kinas miljøbevissthetsprogram, gir praktisk og økonomisk støtte til Senter for miljøopplæring og kommunikasjon, CEEC, slik at senteret kan lansere en nasjonal kampanje om miljøvern som forutsetning for en bærekraftig utvikling. Programmet har en ramme på 4,5 mill USD. Norge bidrar med 3 mill kr. Kampanjen vil utnytte den motivasjon som OL i Beijing representerer. Prosjektet vil pågå fra høsten 2006 fram til OL 2008.

Det andre prosjektet, Bevissthet om naturmangfoldet, skal øke bevissthet og kunnskap om betydning av økosystemene over hele Kina. Programmet ledes av EU og UNDP i samarbeid med det kinesiske miljøverndepartementet SEPA og NGOer. Programmets ramme er over 28 mill euro. Norge bidrar med 3 mill kr. Prosjektet skal vare fra 2006-2008.

Begge programmene skal benytte seg av lokale NGO’er og styrke deres posisjon. Andre støttespillere er National Geographic, China Daily og Beijing Olympic Games 2008. Blant samarbeidspartnere på NGO-siden er Global Village, verdens villmarksfond (WWF - China) og Center for Environmental Education and Communication, CEEC, hvor også lokale organisasjoner inngår.

Det er en stadig økende interesse for miljøvern i Kina. Det var et meget stort oppmøte av både NGOer, private organisasjoner og media under signering av de to miljøavtalene. I forbindelse med signeringen arrangerte UNDP et seminar for å markere oppstarten. I sitt innlegg la Bjørnøy vekt på forholdene i Norge, hvor sterke NGOer spiller en stor rolle. Hun understreket også det sivile samfunns juridiske rett til miljøinformasjon.

Det var Norges ambassadør til Kina, Thor Chr. Hildan, og nestlelder i UNDP Beijing, Alessandra Tisot, som undertegnet avtalene i Beijing under påsyn av miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Norges ambassadør til Kina, Thor Chr. Hildan, og nestlelder i UNDP Beijing, Alessandra Tisot, undertegnet avtalene i Beijing under påsyn av miljøvernminister Helen Bjørnøy og teamleder for miljø og energi i UNDP, Kishan Khoday.

Kontaktpersoner:

Informasjonssjef: Eva Nordvik: 90 99 66 72
Seniorrådgiver Brita Slettemark: 22 24 60 35