Historisk arkiv

Tre nye får støtte i verdiskapingsprogrammet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Tre nye prosjekter får støtte gjennom verdiskapingsprogrammet på kulturminneområdet. Riksantikvaren fordeler 600 000 kroner på de tre tilleggsprosjektene i 2006. Programmet er en av de viktigste satsingene i regjeringens kulturminnepolitikk. Målet er å vise hvordan kulturminner og kulturmiljø kan være kilder til verdiskaping og lokalsamfunnsutvikling.

Pressemelding

Dato: 19.12.06

Kulturminner og verdiskaping: Tre nye prosjekter i Hyllestad, Hurum og Bergen får støtte

Tre nye prosjekter får støtte gjennom verdiskapingsprogrammet på kulturminneområdet. Riksantikvaren fordeler 600 000 kroner på de tre tilleggsprosjektene i 2006. Programmet er en av de viktigste satsingene i regjeringens kulturminnepolitikk. Målet er å vise hvordan kulturminner og kulturmiljø kan være kilder til verdiskaping og lokalsamfunnsutvikling.

- De mange søknadene til verdiskapingsprogrammet viser at det er et stort og voksende engasjement for kulturminner og verdiskaping. Det er bakgrunnen for at Riksantikvaren har valgt ut tre tilleggsprosjekter som får penger i 2006. Disse tre vil supplere pilotprosjektene som ble valgt ut tidligere i år og styrke mulighetene til å få fram gode resultater og erfaringer som andre prosjekter kan lære av, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

De tre tilleggsprosjektene som får støtte fra Riksantikvaren er:

Hyllestad. Kommunen vil ta i bruk ei over 1000 år lang kvernsteinshistorie for å fremme utvikling av lokalsamfunn og næringsliv. Verdiskapingspotensialet som ligger i kvernsteinshistoria er knyttet til kunnskap om produksjon av kvernstein - forsking, formidling og næring.

Hurum. Prosjektet legger vekt på å ta i bruk kulturarven som ressurs for friluftsliv, rekreasjon og for utvikling av næringsliv og lokalsamfunn. Prosjektet er en oppfølging av en nylig vedtatt kommunedelplan for kulturminner og kulturmiljøer.

Sandviken i Bergen. Prosjektet er et byområde med trehusbebyggelse og røtter fra 17.- og 1800-tallets internasjonale storhandel. Hovedtanken er å bruke potensialet som ligger i de tradisjonelle kulturminnene som grunnlag for å styrke lokalmiljøet. Med basis i bydelens identitet og kulturminner ønsker man å trekke til seg et variert næringsliv. Verdiskapingsprogrammet bidrar til etablering av en rådgivningstjeneste for eiere, brukere og næringsdrivende i bydelen.

Tidligere i år har Riksantikvaren gitt penger til elleve pilotprosjekter som skal pågå ut 2010:

  • Fiskeværet Hamningberg i Finnmark
  • Reiselivsstrekning Bud-Kristiansund i Møre og Romsdal
  • Oppland med Nord-Gudbrandsdalen og Valdres so m innsatsområder
  • Nærøyfjorden Verdensarvpark i Hordaland og Sogn og Fjordane
  • Porto Franco i Kristiansand, Vest-Agder
  • Perler i Nordsjøløypa, Hordaland
  • Hammerdalen i Larvik, Vestfold
  • Odda i Hordaland
  • Pilegrimsleden i Nord- og Sør-Trøndeland og Oppland
  • Norsk Tradisjonsfisk i Finnmark, Nordland, Møre og Romsdal, Rogaland og Hordaland
  • Den verdifulle kystkulturen, Nordland

- De elleve pilotprosjektene viser sammen med de tre nye tilleggsprosjektene på en god måte bredden og omfanget i arbeidet med å ta vare på kulturminnene. Målet er at vi gjennom verdiskapingsprogrammet skal legge til rette for et godt samarbeid mellom myndighetene, frivillige organisasjoner og næringslivet. Å ta vare på kulturminnene kan være et godt grunnlag for å utvikle attraktive og bærekraftige lokalsamfunn og gi det lokale næringslivet flere bein å stå på, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Kontaktperson:

Seksjonsleder Jostein Løvdal,
Riksantikvaren, tlf. 98 20 27 94
Seniorrådgiver Ragnhild Guribye,
Miljøverndepartementet tlf 22 24 60 31