Historisk arkiv

Viktige samtaler om Barentshavet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Helen Bjørnøy åpner et miljøseminar i Moskva mandag 27.mars. Seminaret skal diskutere konsekvenser av en samlet påvirkning på økosystemet i Barentshavet. Formålet er å legge fram eksisterende kunnskap om effekten av menneskelig aktivitet på miljøet i Barentshavet, og diskutere videre samarbeid om en økosystembasert forvaltningsmodell for Barentshavet.

Pressemelding

Dato: 27.02.06

Miljøvernminister Helen Bjørnøy:

Viktige norsk-russiske samtaler om Barentshavet

Miljøvernminister Helen Bjørnøy åpner et miljøseminar i Moskva mandag 27.mars. Seminaret, som går over tre dager, skal diskutere konsekvenser av en samlet påvirkning på økosystemet i Barentshavet. Formålet er å legge fram eksisterende kunnskap om effekten av menneskelig aktivitet på miljøet i Barentshavet, og diskutere videre samarbeid om en økosystembasert forvaltningsmodell for Barentshavet.

Det er særlig petroleumsvirksomhet, fiskerier, skipstransport og ytre faktorer som langtransportert forurensning og klimaendringer som kan påvirke økosystemene i negativ retning. Fra både norsk og russisk side bidrar forskere, representanter for forvaltningen på ulike nivå samt næringsinteresser og miljøbevegelsen til å belyse effekten av påvirkningen.

- Jeg ser fram til å diskutere premisser for en helhetlig forvaltning av Barentshavet med russerne, og håper at dette seminaret kan bli startskuddet til en felles tilnærming. Russland og Norge må ha et godt samarbeid for å sikre at dette sårbare havområdet forvaltes på en forsvarlig måte, sier miljøvernminister Bjørnøy.

Et uttalt ønske fra norsk side er at forvaltningen bør være samstemt, ha et helhetlig perspektiv og bygge på visse omforente grunnleggende prinsipper. Den kommende forvaltningsplanen over den norske delen av Barentshavet legger opp til en økosystembasert forvaltning basert på ambisiøse mål for miljøtilstanden i havområdet.

- Med dette seminaret regner jeg med at vi får lagt grunnsteinen til en helhetlig forvaltning av Barentshavet hvor både Russland og Norge etterstreber en bærekraftig bruk av natur­ressursene, samtidig som økosystemene opprettholdes, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Les programmet for seminaret (pdf)

Kontaktpersoner:

Seniorrådgiver Magne Røed tlf 41 43 76 88
Presserådgiver Karin Westrheim tlf 90 12 54 71