Historisk arkiv

Vil beskytte villaksen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen har bestemt at det skal fremmes en stortingsproposisjon om vern av villaksen og ferdigstilling av nasjonale laksevassdrag og laksefjorder i løpet av 2006.

Pressemelding

Dato: 26.04.06

Miljøvernminister Helen Bjørnøy:

Ferdigstiller ordningen med nasjonale laksevassdrag og laksefjorder

Regjeringen har bestemt at det skal fremmes en stortingsproposisjon om vern av villaksen og ferdigstilling av nasjonale laksevassdrag og laksefjorder i løpet av 2006.

- Behovet for å beskytte villaksen er stort. Regjeringen vil derfor fremme en proposisjon om vern av villaksen og ferdigstille ordningen med nasjonale laksevassdrag og laksefjorder i løpet av året. Dette er nødvendig både for å sikre nasjonale miljø- og nærings­interesser og for å oppfylle Norges særlige internasjonale ansvar for den atlantiske villaksen, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy vil fremme en proposisjon om vern av villaksen. Foto: Svein Nic.Norberg.Laksebestandene er truet av en rekke forskjellige påvirkninger. De viktigste er lakseparasitten Gyrodactylus salaris, rømt oppdrettslaks og lakselus, forurensning og vassdragsinngrep.
Miljøvernminister Helen Bjørnøy vil frem-
me en proposisjon om vern av villaksen.
Foto: Svein Nic.Norberg.

- Regjeringen ønsker å møte det sammensatte trusselbildet med en sterk og helhetlig politikk der flere ulike myndigheter og næringer bidrar. Derfor vil vi nå foreta en grundig gjennomgang av dagens forvaltning med det klare mål å styrke virkemidlene for vern av villaksen, sier Bjørnøy.

Regjeringen vil forsere bekjempningen av Gyrodactylus salaris og skjerpe tiltakene mot rømt oppdrettslaks. Sentralt i dette arbeidet står Tiltaksplanen mot Gyrodactylus salaris og Fiskeridirektoratets nye tiltakspakke mot rømminger, ”Visjon nullflukt”.

Formålet med nasjonale laksevassdrag og laksefjorder er å sikre tre fjerdedeler av Norges totale villaksressurs ved å gi om lag 50 av de største og mest livskraftige laksebestandene særskilt beskyttelse i vassdrag og fjordområder. Dette betyr i første rekke forbud mot inngrep og aktiviteter som kan skade laksebestandene i vassdragene og begrensninger på oppdrettsvirksomhet i utvalgte fjord- og kystområder.

I 2003 opprettet Stortinget 37 laksevassdrag og 21 laksefjorder. Det ble samtidig lagt til grunn at det i alt skal opprettes om lag 50 nasjonale laksevassdrag med tilhørende laksefjorder. Direktoratet for naturforvaltning har utredet og hatt på høring 27 laksevassdrag og 19 fjordområder som alle er kandidater i forbindelse med ferdigstillingen. Utredningen og resultatene fra høringsrunden utgjør hovedgrunnlaget for Regjeringens arbeid med å legge frem et endelig forslag for Stortinget.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Steinar Hermansen, tlf: 22 24 58 86