Historisk arkiv

- Utslipp fra fly og skip må inn i ny klimaavtale

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Klimagassutslipp fra internasjonal fly- og skipstrafikk utgjør om lag fem prosent av verdens totale utslipp, men er ikke omfattet av Kyotoprotokollen. – Vi må fjerne de tekniske hindrene for å inkludere disse utslippene i en ny klimaavtale, sier statssekretær i Miljøverndepartementet Henriette Westhrin.

Torsdag og fredag er 100 klimaeksperter og –forhandlere i Oslo på en internasjonal workshop om klimagassutslipp fra internasjonal skips- og luftfart. Tekniske begrensninger har hittil vært brukt som argument mot å inkludere disse klimagassutslippene i et forpliktende regime. Hensikten med konferansen er å fjerne disse hindrene, slik at man kan komme et skritt videre.
  
- Det er to hovedgrunner til at utslipp fra internasjonal fly- og skipstrafikk ble unntatt fra Kyotoprotokollen: Mangel på pålitelige utslippsdata og manglende enighet om hvordan utslippene skal fordeles på landene. Vi må ikke befinne oss i den samme situasjonen når en ny klimaavtale skal forhandles fram  i 2009, sier Henriette Westhrin, som åpnet konferansen torsdag.
 
Hun kommer med klar kritikk av den internasjonale luftfartsorganisasjonen ICAO, som i forrige uke vedtok en resolusjon uten forpliktende tiltak for å redusere utslippene fra internasjonal flytrafikk. 
  
- Tvert imot anbefaler man landene å avstå fra ensidige klimagassavgifter og kvotehandelssystemer til man får en gjensidig avtale med de andre landene som er involvert. 42 europeiske land inkludert Norge reserverte seg fra dette vedtaket. Norge støtter EUs ambisjon om å innføre sitt eget kvotehandelssystem som omfatter alle flygninger til og fra EU. Slik demonstrerer de det lederskapet vi trenger, sier Westhrin.

Hun håper de internasjonale ekspertene som er samlet i Oslo vil utforske alle sider ved disse viktige spørsmålene, slik at man kan komme et skritt videre mot politisk handling.
 
–J eg ber dere om å fjerne de tekniske barrierene mot å inkludere de økende utslippene fra internasjonal fly- og skipstrafikk i et  forpliktende klimaregime. Det vil legge grunnlag for en politisk prosess som kan sette grenser for veksten, sier hun.

I sin tale på FNs klimatoppmøte i september understreket  statsminister Jens Stoltenberg at internasjonal luftfart må med i en framtidig klimaavtale.

- Det betyr at luftfarten må bære kostnaden ved sine klimagassutslipp, sa han.

Miljøverndepartementet arrangerer workshopen i samarbeid med det europeiske miljøbyrået (EEA). Deltakerne er i hovedsak eksperter og forhandlere som møter i Klimakonvensjonen, den internasjonale sjøfartsorganisasjonen (IMO) og den internasjonale luftfartsorganisasjonen (ICAO), dessuten klimaeksperter fra blant annet FNs klimapanel (IPCC).

Les Henriette Westhrins tale (engelsk)