Historisk arkiv

- Viktig prinsipiell dom i Høyesterett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Helen Bjørnøy er fornøyd med gårsdagens dom i Høyesterett om utøvelse av allemannsrett på holmer nær bebyggelse ved sjøen i Sandefjord. Spesielt gjaldt saken hvor langt allmennhetens rett rekker i forhold til grunneiere som også eier tilstøtende hytter på fastlandet.

Pressemelding

Dato: 02.02.07

Miljøvernminister Helen Bjørnøy:

- Viktig prinsipiell dom i Høyesterett om allmennhetens rett til bading og opphold i strandsonens utmarksnatur

Miljøvernminister Helen Bjørnøy er fornøyd med gårsdagens dom i Høyesterett om utøvelse av allemannsrett på holmer nær bebyggelse ved sjøen i Sandefjord. Spesielt gjaldt saken hvor langt allmennhetens rett til bading, fortøyning av båter og opphold på holmene rekker i forhold til grunneiere som også eier tilstøtende hytter på fastlandet.

– Jeg er svært glad for at Høyesterett så klart gir uttrykk for at friluftsloven skal tolkes dynamisk i tråd med samfunnsutviklingen. Mange har fryktet at allemannsretten skulle bli svekket dersom resultatet ble et annet. Nå har vi tvert i mot fått en styrking, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Kommunen har tidligere vunnet i både i tingrett og i lagmannsrett med sin forståelse av at allmennhetens bruk av holmene er i samsvar med allemannsrettens prinsipper innen rammen av friluftslovens § 11.

- Dommen i Høyesterett om utøvelsen av allemannsrett styrker og tydeliggjør prinsippene i friluftsloven på en svært god måte. Dommen er prinsipielt viktig og vil bli en rettesnor for fremtiden, sier Bjørnøy.

Høyesterett er også klar på at overnatting i båt ikke forutsetter en minsteavstand på 150 meter fra bebodd hus/hytte slik som ved telting i utmark. Dette er en god avklaring for båtfolket. Ved overnatting i båt gjelder likevel fortsatt at overnatting og oppankring ikke må være til utilbørlig fortrengsel for eier eller andre brukere av eiendommen.

- Dommen er en fin innledning til 50 års-jubileet for friluftsloven som ble vedtatt 28. juni 1957, og dette jubileet vil vi markere gjennom flere tiltak og arrangementer i løpet av året, sier miljøvernministeren.

Kontaktperson: Seniorrådgiver Ivar Hjermundrud 22 24 58 99