Historisk arkiv

FNs klima-rapport svært viktig

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Mer alvorlige og mer dramatiske klimaendringer: FNs Klimapanels fjerde hovedrapport, som ble lagt frem i dag, feier tvilen om menneskeskapte klimaendringer til side. Følg presseseminaret direkte nå

Pressemelding

Dato: 02.02.07

Miljøvernminister Helen Bjørnøy:

FNs klima-rapport svært viktig

Mer alvorlige og mer dramatiske klimaendringer: FNs Klimapanels fjerde hovedrapport, som ble lagt frem i dag, feier tvilen om menneskeskapte klimaendringer til side.

- Rapporten er det viktigste klimafaglige dokumentet jeg har sett. Den vil få stor betydning for forhandlingene om nye og strengere klimaforpliktelser, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

FNs Klimapanel (IPCC) viser at det er meget sannsynlig at mesteparten av klimaendringene de siste 50 år er menneskeskapte. Klimaendringene blir større og mer alvorlige enn det tidligere er antatt.

- Norge har, sammen med EU, satt et maksimumsmål på 2 grader for den globale temperaturstigningen. Rapporten viser nødvendigheten av å legge dette målet til grunn for de forhandlingene om globale utslippsreduksjoner, sier miljøvernministeren.

Bjørnøy mener rapporten klart viser at eksisterende avtaler om klimakutt er langt fra tilstrekkelige til å møte de store klimautfordringene.

- Det er klart behov for nye og sterkere forpliktelser som kan sikre kraftige reduksjoner i de globale utslippene. I-landene har hovedansvaret for klimaendringene og har derfor et spesielt ansvar for å sikre tilstrekkelige utslippsreduksjoner. Norge er forberedt på å ta sin del i en slik global dugnad, sier miljøvernministeren.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Håvard Toresen 22 24 59 73