Historisk arkiv

Miljøvernminister Helen Bjørnøy:

FNs tredje klimarapport viser at vi må handle nå

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Potensialene for utslippsreduksjoner er store i hele verden, og tidlig gjennomføring av tiltak vil begrense kostnadene. Slik konkluderer FNs klimapanel (IPCC) i tredje delrapport av den fjerde hovedrapporten som ble lagt frem i dag.

- Tre rapporter fra FN har nå vist oss at vi er nødt til å handle. Regjeringen vil følge opp dette på nasjonalt nivå, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.
- Tre rapporter fra FN har nå vist oss at vi er nødt til å handle. Regjeringen vil følge opp dette på nasjonalt nivå, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

- Denne siste IPCC-rapporten tydeliggjør behovet for politisk handling. For meg har rapporten tre hovedbudskap: Det er helt nødvendig med ny politikk for å redusere de globale klimagassutslippene, klimaproblemet kan begrenses, og det nytter å gjøre noe hvis vi starter nå, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Miljøvernministeren mener rapportens harde fakta og tall er umulig å se bort fra for noen verdensledere: Utslippene av klimagasser har økt med 70 prosent siden 1970, og vi står foran en ytterligere kraftig vekst i de nærmeste tiår. Det økonomiske potensialet for å redusere utslippene de neste tiårene er imidlertid stort nok til å oppveie veksten i de globale utslippene. Klimapanelet understreker sterkt betydningen av å sette i gang klimatiltak nå.

- Tre rapporter fra FN har nå vist oss at vi er nødt til å handle. Regjeringen vil følge opp dette på nasjonalt nivå, i første omgang gjennom fremleggelsen av klimameldingen, som blant annet vil inneholde en gjennomgang av nye initiativ i alle deler av samfunnet, sier Bjørnøy.

- Internasjonalt skal vi bruke IPCCs konklusjoner aktivt i forhandlingene om nye klimaforpliktelser globalt etter 2012. Regjeringen skal være en pådriver for en ambisiøs klimaavtale, sier miljøvernministeren.

Les mer om IPCCs tredje delrapport på SFTs nettsider.