Fylkesplan for Finnmark mellom region og nasjon
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Miljøverndepartementet
Pressemelding | Dato: 13.04.2007
Kongen har i statsråd i dag godkjent fylkesplan for Finnmark 2006–2009. Fylkesplanen tar utgangspunkt i Finnmarks utfordringer og spesielle rammebetingelser og setter klare krav til staten og forholdet mellom nasjon og region. Dermed går den også direkte inn i nasjonal politikk.
Kongen har i statsråd i dag godkjent fylkesplan for Finnmark 2006–2009.
Fylkesplanen tar utgangspunkt i Finnmarks utfordringer og spesielle rammebetingelser og setter klare krav til staten og forholdet mellom nasjon og region. Dermed går den også direkte inn i nasjonal politikk.
Fylkesplanen presenterer visjon, verdigrunnlag, utfordringer, gjennomgående perspektiver og felles rammebetingelser, samt seks politikkområder der aktuelle temaer for kommende planperiode er prioritert: areal, næring, infrastruktur/kommunikasjon, kompetanse, kultur, samt helse-/sosial.
Det er gjennomført en målrettet fylkesplanprosess, men prosessen har vært gjennomført stort sett med offentlige aktører. Det har i liten grad vært kontakt med forsvaret regionalt og private og frivillige aktører. Et sentralt konflikttema i regionen er synet på bruk og vern, samt ressursforvaltning.
Planen er i hovedsak en god plan som dekker de fleste samfunnsområder. I hovedsak kan regjeringen slutte seg til fylkets mål og strategier. Det samiske og kvenske perspektiv er godt ivaretatt. Forholdet til Nordvest-Russland og næringsstrategiene bør forsterkes.
Ved godkjenningen er mål og strategier som ikke er i samsvar med gjeldende nasjonal politikk tatt ut av planen. Dette omfatter særlig:
- Finnmark ønsker å bestå som egen region, med større forvaltningsmyndighet. Dette må vurderes som ledd i det arbeide som pågår med forvaltningsreformen.
- Planen har mål og strategier om å overføre mer ressursforvaltning til regionalt folkevalgt nivå, som ikke er i samsvar med gjeldende nasjonal politikk.
- Hele 151 forventninger er uttrykt til staten. Forventningene er ikke prioritert eller vurdert opp mot gjeldende nasjonal politikk, og mange er omfattende og ressurskrevende.
Godkjenningsprosessen for denne fylkesplanen har derfor vært svært omfattende.
Finmark har store areal- og naturressurser som gir verdiskaping, men også må utnyttes bærekraftig. Disponering av disse ressursene og miljøet er grunnleggende for den regionale utvikling i fylket og for livskvalitetene til de som bor der. Det er viktig med en langsiktig og samordnet planlegging.
Fylkesplan for Finnmark 2006-2009 skal følges opp gjennom regionalt utviklingsprogram. Regjeringen ser det som helt nødvendig at strategiene følges opp gjennom handlingsprogram/-planer og partnerskap.
Kongelig resolusjon for godkjenning av Fylkesplan for Finnmark 2006-2009