Historisk arkiv

Miljøvernminister Helen Bjørnøy inviterer til bred markering av verdens miljøverndag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Norge har fått i oppdrag av FN å markere Verdens miljøverndag 5. juni. Temaet er Is som smelter- et hett tema? Miljøvernminister Helen Bjørnøy oppfordrer alle lokalsamfunn til å lage egne markeringer. Hovedarrangementene skjer i Tromsø 3. og 4. juni.

Norge har fått i oppdrag av FN å markere Verdens miljøverndag 5. juni. Temaet er Is som smelter- et hett tema? Miljøvernminister Helen Bjørnøy oppfordrer alle lokalsamfunn til å lage egne  markeringer.  Hovedarrangementene skjer i Tromsø 3. og 4. juni.

- Temaet som Norge har valgt for Verdens miljøverndag er hett på mange måter.  Jeg håper at markeringen av dagen vil skape enda større oppmerksomhet omkring hva som skjer med klimaet rundt om på kloden,  slik at vi får styrket miljødebatten og klimapolitikken, sier Bjørnøy.

- At Norge er valgt av FN som vertsland for dagen bygger opp under Regjeringens mål om å bli en ledende miljønasjon internasjonalt, sier Bjørnøy.

Formålet med Verdens miljøverndag er å spre kunnskap og skape bred interesse for miljøspørsmål. Den markeres av rundt 100 land over hele verden og ble innstiftet av FN i 1972, samme året som FN fikk sitt eget miljøprogram, UNEP.

Under hovedarrangementet i Tromsø vil UNEPs eksekutivdirektør Achim Steiner og miljøvernminister Helen Bjørnøy  legge frem en global miljøtilstandsrapport om is og snø. Denne rapporten har blitt utarbeidet med støtte og innsats fra norske og internasjonale forskningsmiljøer.

-  Rapporten vil bli et viktig grunnlag for videre forskning og innsats. Den bekrefter at varig snø og is smelter. Den nedsmeltingen som i dag finner sted i polarområder, i fjellmassiver i Andes og Himalaya og i Afrika og Europa får omfattende konsekvenser for mennesker og natur, sier Bjørnøy.

Miljøvernministeren la i dag frem det omfattende arrangementsprogrammet for Verdens miljøverndag.  H.K.H Kronprins Haakon kommer til hovedarrangementet i  Tromsø 3. juni. Dagen starter med en økumenisk gudstjeneste for gjester fra ulike trossamfunn.  Erkebiskop Desmond Tutu forretter.

Om kvelden blir det festforestilling i Tromsø Kulturhus med programlederne Ingrid Bjørnov og Dennis Storhøi. Forestillingen overføres direkte på NRK TV.

Mandag 4. juni inviterer Regjeringen til seminar og rundebordsdiskusjon i anledning 20- års jubileet for Verdenskommisjonens rapport ” Vår felles framtid”. Gro Harlem Brundtland holder hovedtalen, og Jens Stoltenberg åpner seminaret. Også her er det inviterte gjester fra inn- og utland.

I etterkant av dette seminaret arrangerer Norsk Polarinstitutt en internasjonal klimakonferanse, der blant andre lederen for FNs klimapanel, Dr. Rajendra Pachauri og lederen for FNs miljøprogram, Achim Steiner er blant talerne.

5.juni vil Sofieprisstiftelsen samle alle de 10 Sofieprisvinnerne til prisutdeling og rundebordskonferanse.  Også denne vil bli overført på NRK samme kveld.  Det holdes også en seremoni til årets Sofieprisvinner Göran Persson.

5. juni åpner en internasjonal kunstutstilling på Nobels Fredssenter. Temaet for utstillingen er klima.

Miljøvernministeren understreker at Verdens miljøverndag i stor grad skal være et folkelig arrangement. Hun oppfordrer derfor alle lokalsamfunn til å lage sine markeringer. Skolene har allerede vist stor interesse for å være med.  Alle bes om å registrere sine aktiviteter på hjemmesiden til Verdens miljøverndag, for å bli en del av FNs globale oversikt over tiltak og aktiviteter.

Se miljøvernministrerens presentasjon (pdf)

Se detaljert program for verden miljøverndag  eller på til www.wed.npolar.no.

Se brosjyre - Verdens miljøverndag 2007 (pdf)