Historisk arkiv

Miljøvernministeren og SFT tar nye initiativ i Malmøykalv-saken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Helen Bjørnøy sier alle involverte norske fagmiljøer er enige om at den nye rapporten fra NEPTUN om mudringen og deponeringen i Indre Oslofjord ikke avdekker noe nytt. Måleresultatene er i tråd med det som har vært kjent og som er forutsatt i utslippstillatelsen. Miljøvernministeren viser ellers til den felles pressemeldingen som SFT, NGI og NIVA sender ut i dag om rapporten fra den svenske forskeren.

Det er som forventet at det avdekkes noe høyere nivåer av PCB i Oslo Havn og rundt deponi-området mens anleggsarbeidet pågår. I Oslo Havn ryddes det opp nettopp fordi området er forurenset. Rundt deponiområdet må det forventes noe spredning i perioden mens mudring og nedlegging av masser pågår.

Som følge av den uroen som har oppstått i forbindelse med den nye rapporten, har miljøvernminister Helen Bjørnøy i dag besluttet følgende:

  • Miljøvernministeren pålegger SFT umiddelbart å sørge for økt overvåking av forurensning i forbindelse med mudring og deponering i Indre Oslofjord.
  • Miljøvernministeren ber alle relevante norske fagmiljøer å gå gjennom miljødataene i forbindelse med mudringen og deponeringen på nytt.
  • Miljøverndepartementet og Statens forurensningstilsyn er også enige om å få et utenlandsk kompetent fagmiljø til å gå gjennom dataene i den svenske rapporten.