Historisk arkiv

Miljøvernministre advarer mot kjernekraft som løsning på klimakrisen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Under et møte i Wien i dag har miljøvernminister Helen Bjørnøy og miljøvernministrene fra Østerrike, Tyskland, Italia, Irland, Latvia og Luxembourg advart mot at kjernekraft fremmes som en løsning på klimakrisen.

Under et møte i Wien i dag har miljøvernminister Helen Bjørnøy og miljøvernministrene fra Østerrike, Tyskland, Italia, Irland, Latvia og Luxembourg advart mot at kjernekraft fremmes som en løsning på klimakrisen. 

Miljøvernminitermøte i Wien 1. oktober 2007.
Miljøvernministerne fra Lativia, Italia, Østerrike, Irland og Norge, samt representanter fra Tyskland og Luxemburg. Foto: MD

I en felles erklæring fra møtet understreket ministrene faren for ulykker og forurensning, uløste avfallsproblemer, og risikoen for spredning av atomvåpenmateriale som er knyttet til kjernekraften. 

- Dersom kjernekraften tas i bruk i større omfang og av  flere land vil disse alvorlige problemene øke. Kjernekraft er derfor ikke en bærekraftig løsning på klimaproblemene, uttaler Bjørnøy.

I erklæringen understreker ministrene også at farene ved kjernekraften er grenseoverskridende av natur.

- Det hviler derfor et stort ansvar på de landene som vil satse på kjernekraft for å løse klimaproblemene, understreker Bjørnøy.

På møtet diskuterte ministrene også behovet for bedre informasjon om aktiviteter og anlegg knyttet til kjernekraft, og konsultasjoner med naboland når det gjelder beslutninger som kan ha grenseoverskridende effekter.

- Selv om enkelte typer informasjon må skjermes av sikkerhetsgrunner, har jeg inntrykk av at dette argumentet ofte har vært misbrukt for å holde tilbake informasjon som er viktig for berørte land som grunnlag for vurderinger av risiko og tiltak. Mer åpenhet på dette området er også viktig for den offentlige debatt om kjernekraftens framtidige rolle, påpeker Bjørnøy.

Ministrene diskuterte også alternativene til kjernekraft i kampen mot klimaendringene. I erklæringen fremholder ministrene energieffektivisering og fornybare energikilder som viktigst.

- For å unngå farlige klimaendringer trenger vi meget store kutt i de raskt økende globale klimagassutslippene. Og dette må skje fort. Mer effektiv produksjon og bruk av energi er sammen med økt satsing på fornybar energi de viktigste tiltakene. Men skal vi nå målet om å begrense den globale oppvarmingen til maksimum 2° C, er jeg overbevist om at vi også må satse tungt på fangst og lagring av CO2 fra kraftproduksjon basert på fossile brensler som kull og gass. Hvorvidt vi lykkes i å stanse utslippene fra avskogingen i den tredje verden vil også ha stor betydning, uttaler Bjørnøy.

- Den største faren ved kjernekraften er etter min oppfatning koblingen til spredning av atomvåpen.  I denne sammenheng er det anlegg for anrikning av uran og reprosessering av brukt atombrensel slik det foregår blant annet i Sellafield som utgjør den største faren. Jeg er derfor glad for at ministererklæringen advarer mot å gjøre faren for spredning av atomvåpen enda større enn den er i dag gjennom en økt satsing på atomkraft. I denne sammenheng vil også en snarlig avvikling av reprosesseringen av brukt atombrensel i Sellafield og andre steder være viktig.