Historisk arkiv

Miljøvernministrene vil hindre gjenåpning av Sellafield

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Enighet om at kjernekraft ikke er løsningen på klimaproblemene

Under et møte i Dublin i dag har miljøvernminister Helen Bjørnøy og miljøvernministrene fra Irland, Island og Østerrike uttrykt bekymring for at oppmerksomheten om klimaproblemene skal føre til økt bruk av kjernekraft. Ministrene ber også Storbritannia om ikke å gjenåpne THORP-anlegget i Sellafield.

- Reprosessering av brukt kjernebrensel, slik det foregår i Sellafield, øker problemene ved kjernekraften. Faren er i første rekke knytet til ulykker og spredning av materiale som kan brukes til våpenformål, uttaler Bjørnøy.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy sammen med miljøvernministrene fra Irland, Island og Østerrike. Foto: Miljøverndepartementet.
Miljøvernminister Helen Bjørnøy sammen med miljøvernministrene fra Irland, Island og Østerrike. Foto: Miljøverndepartementet.

I en felles erklæring ber ministrene den britiske regjeringen om å avstå fra å gjenåpne reprosesseringsanlegget THORP. Anlegget har vært ute av drift etter en større lekkasje av radioaktivt materiale i april 2005. Ministrene viser til rapporter som beskriver alvorlig svikt i sikkerhetskulturen ved Sellafield. Samtidig har store mengder flytende høyradioaktivt avfall fra reprosesseringen hopet seg opp ved anlegget. Dette avfallet representerer en stor utslippsrisko.

- Selv om utslippene av Technetium-99 fra Sellafield nå er stanset, utgjør reprosesseringen i Sellafield fortsatt en fare for alvorlig forurensning. En ulykke kan føre til store utslipp som vil kunne ramme Norge, fremholder Bjørnøy.

Britiske sikkerhetsmyndigheter ga i januar tillatelse til gjenåpning av THORP. Av tekniske årsaker forventes det likevel ikke at driften kan gjenopptas før tidligst etter sommeren. Ministrene krever som et minimum at sikkerhetsvurderingene som ligger til grunn for tillatelsen til gjenåpning gjennomgås av uavhengige, internasjonale eksperter før britiske myndigheter tar endelig stilling til om THORP kan åpnes på ny.

- Lekkasjen i 2005 og håndteringen av denne er bare en i en rekke av hendelser som viser en vedvarende svikt i sikkerheten ved Sellafield. En uavhengig gjennomgang er derfor helt nødvendig, sier Bjørnøy.

Et annet hovedtema var kjernekraft og klimaendringer. Ministrene understreket at kjernekraft ikke er en sikker og problemfri løsning på klimaproblemene. De er bekymret for at faren for ulykker og forurensning, uløste avfallsproblemer, og risikoen for spredning av atomvåpenmateriale ikke kommer godt nok fram i debatten. Disse problemene er alvorlige nok i dag, og vil bli forsterket ved økt satsing på kjernekraft, sier miljøvernminister Bjørnøy.

- For å redusere klimagassutslippene fra kraftproduksjon må vi satse tungt på mer effektiv bruk og produksjon av energi, nye fornybare energikilder og CO2-fangst og -deponering. Kjernekraft er etter mitt syn et farlig blindspor, sier miljøvernministeren.

I den felles erklæringen gir ministrene også utrykk for at reprosessering av brukt atombrensel, slik det foregår blant annet i Sellafield, er en uholdbar måte å håndtere det brukte brenselet fra atomkraftverkene på. Ministrene ble enige om å møtes igjen i Wien til høsten for å sikre at farene ved kjernekraft kommer bedre fram i debatten. Også andre stater som er interessert i problemstillingene, vil bli invitert til å delta.

Les felleserklæringen fra miljøvernministrene (pdf)