Historisk arkiv

Priv. til red.

Statssekretær Heidi Sørensen møter Russlands visenaturressursminister Aleksej I. Varlamov i Molde

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Havmiljøsamarbeidet med Russland står høyt på dagsorden når det årlige møtet i den norsk-russiske miljøvernkommisjonen finner sted i Molde tirsdag 20. november. Arbeidet med en felles miljøstatusrapport for hele Barentshavet, modernisering av Petsjenga-nikel og miljøovervåking i grenseområdene vil også bli diskutert.

En felles undersøkelse av den norsk-russiske bestanden av ismåke vil bli presentert. Ismåke er en art som er særlig sårbar for miljøgifter og klimaendringer, og undersøkelsen dokumenterer en drastisk nedgang i bestanden.

Pressen inviteres til å delta på presentasjonen av ismåkeprosjektet på hotell Alexandra kl 1015.

Det vil også bli en befaring på Ormen Lange. Pressen inviteres til å delta på presentasjonen om landanlegget i Nyhavna med avreise fra Molde kl 1400. Det vil ikke være mulighet til å delta på selve befaringen på anlegget.

Norge og Russland har et omfattende miljøvernsamarbeid, som startet opp så tidlig som i 1988. Den norsk-russiske miljøvernkommisjonen er ledet av Miljøverndepartementet i Norge og Ministeriet for naturressurser i Russland. Kommisjonen bestemmer hovedretninger og vedtar arbeidsprogram for prosjektsamarbeidet.

Samarbeidet omfatter prosjekter innen vern og forvaltning av miljøet i Barentshavet, biodiversitet og naturforvaltning i Barentsregionen, grensenært samarbeid, kulturminnesamarbeid, samarbeid om radioaktivitet, reduksjon av forurensning og renere produksjon.