Historisk arkiv

Steng THORP-anlegget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Britiske atomsikkerhetsmyndigheter ga i går tillatelse til å gjenoppta reprossesseringen av brukt atombrensel ved THORP-anlegget i Sellafield. THORP har vært stengt siden april 2005, da det ble oppdaget en større lekkasje ved anlegget.

Pressemelding

Dato: 10.01.07

Miljøvernminister Helen Bjørnøy:

- Det britiske THORP-anlegget må stenges for godt

Britiske atomsikkerhetsmyndigheter ga i går tillatelse til å gjenoppta reprossesseringen av brukt atombrensel ved THORP-anlegget i Sellafield. THORP har vært stengt siden april 2005, da det ble oppdaget en større lekkasje ved anlegget.

Reprosesseringen av brukt atombrensel ved THORP fører til opphoping av store mengder flytende høyradioaktivt avfall. Dette avfallet utgjør et meget stort forurensningspotensiale, og større utslipp kan få alvorlige konsekvenser også for Norge. Samtidig viser både lekkasjen i 2005 og flere tidligere hendelser at sikkerheten ved THORP-anlegget ikke er god nok.

- THORP burde vært stengt for godt. Jeg er svært skuffet over at britiske myndigheter nå har gitt tillatelse til gjenåpning av anlegget. Dette er en sak jeg gjentatte ganger har tatt opp med min britiske kollega, og som vi også har tatt opp på statsministernivå. Det er også gjort en felles nordisk henvendelse om saken, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Selv om tillatelse til oppstart nå er gitt, kan driften av THORP neppe gjenopptas før i april. Det er på grunn av tekniske problemer med anlegget som behandler og lagrer det flytende høyaktive avfallet fra reprosesseringen. Dette er nok et eksempel på at både THORP og anleggene som håndterer det ekstremt miljøfarlige avfallet fra reprosesseringen er svært utsatt for tekniske problemer og uforutsette hendelser.

- Jeg vil sterkt oppfordre den britiske regjeringen til å benytte den forsinkelsen som har oppstått til å vurdere saken på ny og sørge for at THORP ikke gjenåpnes, sier Bjørnøy.

I offisielle britiske planer og strategier foreslås det at brukt brensel fra britisk kjernekraft i framtida skal lagres direkte i stedet for å bli reprosessert. I følge britiske myndigheter foreligger det heller ingen planer om videre drift av THORP etter 2010/11, når eksisterende kontrakter om reprosessering av brukt brensel fra Japan og andre kjernekraftland er fullført. Dersom driften av THORP gjennopptas i april, tar Bjørnøy det for gitt at reprosesseringen begrenses til oppfyllelsen av inngådde kontrakter, og ikke videreføres etter 2010.

- Naboland som Irland og Norge ligger svært utsatt til dersom det skulle skje et større utslipp av radioaktive stoffer fra THORP med tilhørende avfallsanlegg. Det er skuffende at interessene og synspunktene til land som Norge, Irland og Island ikke har blitt tillagt større vekt når beslutningen om tillatelse til oppstart ble fattet. Jeg vil nå arbeide for at det etableres et tettere samarbeid mellom disse landene, slik at vi bedre kan ivareta våre felles interesser når det skal fattes viktige beslutninger om framtidig drift eller avvikling av THORP og de øvrige atomanleggene i Sellafield, sier miljøvernministeren.

Les pressemeldingen fra det britiske helse- og sikkerhetsdirektoratet

Les mer om britiske myndigheters atompolitikk

Kontaktpersoner:

Senior rådgiver Fredrik Juell Theisen tlf 22 24 60 55
Avdelingsdirektør Turid Sand tlf 22 24 59 83