Historisk arkiv

Miljøvernminister Helen Bjørnøy:

Svært gledelig at fredsprisen går til FNs klimapanel og Al Gore

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

– Det er svært gledelig at Nobelkomiteen setter klima på dagsordenen ved å gi fredsprisen til FNs klimapanel og USAs tidligere visepresident Al Gore. Klimaendringene kan true stabiliteten i verden, derfor er klimapolitikk også fredssak, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

–Det er svært gledelig at Nobelkomiteen setter klima på dagsordenen ved å gi fredsprisen til FNs klimapanel og USAs tidligere visepresident Al Gore. Klimaendringene kan true stabiliteten i verden, derfor er klimapolitikk også fredssak, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.
 
Hun understreker at begge fredsprisvinnerne har gjort en fremragende innsats for å skaffe og spre kunnskap om de alvorlige klimaendringene verden står overfor.  

–Klimapanelets viktigste oppgave er å framskaffe vitenskapelig informasjon om klimaendringene, konsekvensene av disse og muligheter til å redusere problemet gjennom utslippsreduksjoner og tilpasning. Fredsprisen går til flere tusen eksperter som har arbeidet med dette i 19 år, mange av dem norske. Det er vi stolte av i dag. Al Gore har gjennom flere tiår satt søkelyset på klimaproblemet og mulighetene for løsning gjennom sitt politiske engasjement, sier hun.

Klimaendringene skyldes først og fremst den rike verdens utslipp av CO2 og andre klimagasser, men rammer de fattigste landene hardest i form av blant annet flom, tørke og stigende havnivå. Millioner av mennesker kan bli klimaflyktninger.

–På sikt kan dette true hele verdens stabilitet, også vår egen. Derfor er klimasak også fredssak, sier Bjørnøy.

Gjennom sine 18 år har FNs klimapanel styrket sin posisjon som den faglige autoriteten på klimaområdet, og befestet rollen som et politisk nøytralt og uavhengig organ under FN. Klimapanelets tre dyktige ledere, Bert Bolin fra Sverige, Robert Watson fra USA og nåværende leder, Rajendra Patchauri fra India, har bidratt aktivt til dette.

Helen Bjørnøy håper pristildelingen vil skape ytterligere oppmerksomhet om behovet for strengere utslippsreduksjoner etter 2012.

–Nå vet vi med stor sikkerhet at de menneskeskapte utslippene av klimagasser allerede har medført klimaendringer, og at det haster med å snu denne utviklingen, sier hun.

Les gratulasjonsbrevet til Al Gore (pdf)

Les gratulasjonsbrevet til Pachauri og IPCC (pdf)