Historisk arkiv

Utfasing av tungolje som drivstoff for skip

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

En gruppe av uavhengige eksperter skal utrede konsekvensene av forslaget om langsiktig utfasing av tungolje som drivstoff for skip. Det er klart etter denne ukens møte i miljøkomiteen i FNs sjøfartsorganisasjon (IMO) i London. Forurensning fra skip har vært et sentralt tema.

– Det er nødvendig at IMO får fortgang i sitt arbeid for å finne løsninger som reduserer klimautslippene, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy og nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen i en felles uttalelse.

Den internasjonale tankrederorganisasjonen INTERTANKO har fremmet forslaget om bruk av lette destillatoljer for skipsfarten. Beregninger viser at en overgang til lette destillatoljer kan redusere de globale utslippene av svovel fra om lag 15 millioner tonn til om lag 3 millioner tonn per år. Utslippene av nitrogenoksider (Nox) kan reduseres med 10-15 prosent.

Utredningen som nå settes i gang skal omfatte utslippsreduksjoner, kostnader og tilgjengelighet, og gi et bedre grunnlag for IMOs endelig beslutning. Norge har som foreløpig første land i verden gitt klart utrykk for at dette er den beste, langsiktige løsningen for å redusere forurensningsproblemer i skipsfarten.

Norge har dessuten foreslått elementer i et mulig system for bruk av økonomiske virkemidler for å redusere utslippene av klimagasser fra skip. Norge har denne uken fått støtte for å utvikle dette videre.

Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har testet og utviklet et nytt system for
rensing av ballastvann. Dette systemet er det første i verden som har fått IMOs endelige godkjenning. Systemet skal nå endelig type-godkjennes av norske sjøfartsmyndigheter før kommersialisering.

– Det er veldig bra at Norge går foran og bidrar til å få fram ny miljøteknologi på dette området, sier statsrådene.