Historisk arkiv

Vil ha omfattende modernisering av nikkelverket

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Forurensning fra nikkelverket i den russiske grensebyen Nikel er gjenstand for et folkemøte i Kirkenes 8. august. Der deltar både utenriksminister Jonas Gahr Støre og statssekretær i Miljøverndepartementet, Henriette Westhrin.

- Vi vil arbeide tett sammen med russiske myndigheter for å sikre miljøet i grenseområdet. De unormalt høye konsentrasjonene i juli, viser at faren for akutt forurensning fra Nikel ikke er over. Bare en omfattende modernisering av nikkelverket vil gi en varig løsning, sier statssekretær Henriette Westhrin.

En fersk norsk-russisk-finsk statusrapport om miljøtilstanden i grenseområdet viser at svovelutslippene er redusert med 75 prosent siden 1980-tallet. Til tross for dette er utslippene i dag mer enn fire ganger så store som Norges samlede utslipp. Utslippene av tungmetaller er fortsatt store. Nikkel- og kopperutslippene er til og med økende. Det haster med å få gjennomført moderniseringen av nikkelverket.

Dette er budskapet til russerne under folkemøtet som skal holdes i Kirkenes 8. august. Statssekretær Henriette Westhrin vil sammen med utenriksminister Jonas Gahr Støre møte representanter for Norilsk Nikel-konsernet, regionale og lokale myndigheter og miljøvernorganisasjoner på norsk og russisk side.

Allerede i 1990 vedtok Stortinget å gi norsk støtte til moderniseringen av nikkelverket i Petsjenga. En regjeringsavtale om modernisering av nikkelverket ble undertegnet i 2001. I følge avtalen skal det skal være realistisk å fullføre prosjektet innen avtalen går ut. Da må Norilsk Nikel-konsernet komme i gang med moderniseringen i løpet av første kvartal 2008.

- På norsk side står vi ved avtalen. Det er nå opp til konsernet å treffe en snarlig beslutning, sier statssekretær Henriette Westhrin.