Historisk arkiv

Priv. til red:

Workshop om klimagassutslipp fra fly og skip

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

100 klimaeksperter og -forhandlere møtes i Oslo 4. og 5. oktober til en internasjonal workshop om klimagassutslipp fra fly og skip. Hensikten er å slå fast at det ikke er noen tekniske hindre for å inkludere utslipp fra skip og fly i en ny klimaavtale. Tekniske begrensninger har hittil vært brukt som argument mot å inkludere disse klimagassutslippene i et forpliktende regime.

Miljøverndepartementet inviterer journalister til å delta under åpningen torsdag 4. oktober, med mulighet for intervjuer i kaffepausen kl. 10.45-11.15.  Arrangementet finner sted på Holmenkollen Park Hotell.

09.00-09.30: Velkomst og åpning ved statssekretær i Miljøverndepartementet Henriette Westhrin og Jeff Huntington fra Det europeiske miljøbyrået (EEA).
09.30-10.45: Innlegg av Stylianos Pesmajoglu fra sekretariatet for FNs klimakonvensjon, Jane Hupe fra den internasjonale luftfartsorganisasjonen (ICAO)  og Einar S. Vågslid fra den internasjonale sjøfartsorganisasjonen (IMO)
10.45-11.15: Pause, mulighet for intervju med statssekretær Henriette Westhrin og andre aktører.

Detaljert program (pdf)

Statsminister Jens Stoltenberg nevnte workshopen i sin tale på FNs høynivåmøte om klimaendringer 24. september. Norge mener utslipp av klimagasser fra internasjonal skips- og lufttrafikk skal inkluderes i den nye klimaavtalen som kommer etter 2012, slik at sektorene selv bærer kostnadene ved sine klimagassutslipp. Til nå har ingen andre land sagt dette like klart.

Utslippene fra fly og skip øker kraftig. For eksempel øker utslipp fra luftfarten med 3-4 prosent årlig. Klimakonvensjonen har heller ikke definert hvilke land som er ansvarlige for hvilke utslipp. Med andre ord er det ikke tatt stilling til om det er Norge, Frankrike eller Irland som skal svare for CO2-utslippet fra et Ryanair-fly som tar av fra Torp og lander i Paris.

Miljøverndepartementet arrangerer workshopen i samarbeid med det europeiske miljøbyrået (EEA). Deltakerne er i hovedsak eksperter og forhandlere som møter i Klimakonvensjonen, den internasjonale sjøfartsorganisasjonen (IMO) og den internasjonale luftfartsorganisasjonen (ICAO), dessuten klimaeksperter fra blant annet FNs klimapanel (IPCC).

Aktuelle lenker:

Statsministerens tale, "Speech at The Secretary-General’s High Level Event on Climate Change"

Statsministerens pressemelding, "Stoltenberg varsler at internasjonale flyreiser må få klimakostnad"

Kyoto Protocol art 2 (2):

The Parties included in Annex I shall pursue limitation or reduction of emissions of
greenhouse gases not controlled by the Montreal Protocol from aviation and marine bunker fuels, working through the International Civil Aviation Organization and the International Maritime Organization, respectively.

ICAO, Om climate change

ICAO, pressemelding om utslipp fra fly

EU-kommisjonens pressemelding ved avslutning av ICAOs Assembly fredag 28.9. (Europe stands firm on ambitious action to cut aviation emissions)

IMOs sider om luftforurensning og klima