Historisk arkiv

Nye tiltak for sikrere skipsopphugging

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

I et møte mellom miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og Rederiforbundet i dag er de blitt enige om flere tiltak for å ytterligere bedre sikkerheten under opphugging av skip.

- Vi har i dag blitt enige med næringen om svært viktige tiltak. Dette er et langt skritt i riktig retning i arbeidet med å gjøre denne industrien miljøvennlig og trygg, sier Erik Solheim.

De nye tiltakene innebærer å:

  • Foreta en kartlegging av hvor de forsvarlige opphuggingsstedene finnes. Dette skal gjøres i samarbeid med klasseselskap eller liknende. Ut i fra dette lages en liste med anbefalte steder for opphugging.
  • Innarbeide klausuler i avtaler med mellommenn som forplikter dem til å velge verft som har en akseptabel standard med hensyn til helse, miljø og sikkerhet.
  • Samarbeide om utviklingsprosjekter som kan bidra til å heve standarden i opphuggingsindustrien.

Enighet i IMO

I dag ble også FNs skipsfartsorganisasjon IMO enige om innholdet i en ny konvensjon om skipsopphugging. Alle landene, også opphuggingsstatene selv, står nå bak konvensjonsteksten.

- Dette er banebrytende. Konvensjonen fører oss fra kaos til orden. Vi får nå etablert tilstrekkelige kontrollregimer til at vi internasjonalt kan få styring på denne aktiviteten, sier Solheim.

Norge har vært ledende i arbeidet med konvensjonen. Å få dette rammeverket på plass er avgjørende for å bedre forholdene i opphuggingsindustrien. Konvensjonen inneholder tydelige og strenge krav rettet både mot skipsfarten og opphuggingsstedene.