Historisk arkiv

Oslo og Akershus må samarbeide

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen pålegger nå Oslo kommune og Akershus fylkeskommune å samarbeide bedre. Den sterke veksten i regionen krever et tettere samarbeid for å unngå sterk økning i biltrafikken og økt press på naturen.

Forvaltningsreformen ble lagt fram i dag, og det er i den forbindelse at regjeringen vil styrke plansamarbeidet i hovedstadsområdet. Dette gjelder først og fremst samarbeid om framtidige areal- og transportløsninger på tvers av kommunegrensene rundt Oslo. 

- Med den sterke veksten som kan ventes i befolkning og arbeidsplasser i regionen, er det nødvendig å ha en felles  plan for hvordan veksten skal håndteres, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. - Hvis dette overlates til den enkelte kommune, kan vi få en tilfeldig utvikling der det blir en sterk økning i biltrafikken og klimagassutslippene,  og et stort press på landbruks- og friluftsarealene.

For å styrke den regionale planleggingen i hovedstadsområdet, vil regjeringen pålegge et plansamarbeid mellom Oslo kommune og Akershus fylkeskommune. Miljøverndepartementet, som har ansvaret for plan- og bygningsloven, vil nå sammen med Oslo og Akershus og berørte departementer klarlegge hvordan dette samarbeidet skal legges opp. Det vil blant annet være viktig å avklare hvordan det regionale plansamarbeidet skal koples til arbeidet med Oslopakke 3.    

- Et hovedspørsmål blir hva slags langsiktig utbyggingsmønster vi bør ha i Oslo og kommunene rundt for å sikre at veksten blir bærekraftig. Vi må utnytte kommende samferdselsinvesteringer best mulig, sier Solheim. - Gode regionale løsninger er viktig for at hovedstadsområdet skal være en velfungerende og attraktiv region både for innbyggerne og for næringslivet.