Regjeringen styrker satsingen på skogvern
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Miljøverndepartementet
Pressemelding | Dato: 17.11.2008
Regjeringen foreslår å sette av ytterligere 86,5 millioner kroner til frivillig vern av skog i nysalderingen. Dette vil gjøre det mulig å verne åtte frivillig vern områder før jul. I tillegg foreslås det å øke tilsagnsfullmakten til skogvern med 22,2 millioner kroner, noe som muliggjør også et nytt vernevedtak for skog på statsgrunn før jul.
- Jeg er svært glad for at vi før jul får mulighet til å verne åtte frivillig vern områder, hvorav det ene er Skrim-Sauheradfjella naturreservat, samt flere områder på statsgrunn. Skrim-Sauheradfjella vil bli det desidert største skogreservatet som er vernet ved frivillig vern i Norge, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.
De åtte områdene som planlegges vernet før årsskiftet omfatter ca 134,9 km2 nytt areal med reservatstatus, hvorav ca 58,5 km2 er produktiv skog. Formålet med vern av disse områdene er å ta vare på både typiske skogområder og spesielle, sjeldne eller truede elementer i skognaturen. I hovedsak omfatter tilrådingen arealer med barskog, men det finnes også innblanding av edlere treslag som gir skogen et varmekjært preg. Fire av de åtte områdene er vurdert å være av nasjonal verneverdi.
Det tilrådde Skrim-Sauheradfjella naturreservat i Buskerud og Telemark fylker vil bli blant Norges største skogreservater – og det desidert største i frivillig vern sammenheng – med opp mot 45 km2 produktivt skogareal og et totalareal på 123 km2.
Det kommende vernevedtaket for områder på statsgrunn vil omfatte områder på statsgrunn i bl.a. Sør-Trøndelag. For flere av områdene bidrar frivillig vern på privat grunn til å øke områdenes størrelse og verneverdi.
Med den foreslåtte budsjettøkningen er regjeringens samlede skogvernbevilgning i år oppe i ca 193 millioner kroner. Dette er norgeshistoriens høyeste bevilgning til skogvern.
- Dette krafttaket innebærer et løft for arbeidet med å ta vare på urørt eller tilnærmet urørt skog med sitt naturlige plante- og dyreliv. Ikke minst er dette viktig for å ta vare på truete og sårbare arter. I tillegg gir vi kommende generasjoner en mulighet til å oppleve norsk natur på sitt beste, sier miljø- og utviklingsministeren.