Historisk arkiv

Streng utslippstillatelse for reservekraftverk på Tjeldbergodden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøverndepartementet setter strenge vilkår i utslippstillatelsen for CO2 fra Statnetts mobile reservekraftverk på Tjeldbergodden som skal baseres på gass. Kraftverket kan bare tas i bruk hvis det er stor fare for kraftrasjonering og alle andre aktuelle tiltak er prøvd.

–Det beste ville være om kraftverket aldri blir satt i drift. Dette skal være en nødløsning i en svært anstrengt kraftsituasjon for å unngå rasjonering, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Utslippstillatelsen gjelder bare for et og et halvt år fram til 1. juli 2009, og tillater bare at kraftverket drives i maksimalt fem måneder i året, forutsatt en svært anstrengt kraftsituasjon. Statnett må samtidig utrede muligheten for å bruke biodiesel, og testing av biodiesel skal skje sommeren 2008.

 Bruk av biodiesel gir langt lavere utslipp av CO2 fra kraftverket. Alle utslipp fra forbrenning av gass må kompenseres med kjøp av klimakvoter, men ikke utslipp fra forbrenning av biodiesel.

–Statnett må legge fullt trykk på arbeidet med å utrede om det kan brukes biodiesel, slik at reservekraftløsningen kan bli mest mulig miljøvennlig, sier Erik Solheim.

Miljøverndepartementet strammer inn utslippstillatelsen i forhold til innstillingen fra Statens forurensningstilsyn (SFT). SFT anbefalte i sin innstilling i saken at det skulle gis tillatelse for tre år, og stilte krav om utredning av biodiesel innen utløpet av 2009.

Statnett legger til grunn at kraftverket skal være i bruk i ett av 20 år, og da maksimalt fem måneder. Det innebærer utslipp på 367.000 tonn CO2.

Testing med gass tillates i 50 dager våren 2008 for å innkjøre kraftverket. I tillegg åpnes det for fire korte testperioder på to døgn hver i 2008 og to testperioder i 2009.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ga energikonsesjon til reservekraftverket 15. juni 2007. Olje- og energidepartementet har i dag fattet vedtak vedrørende klager på NVEs vedtak.