Statsråd Erik Solheim:
Vakre naturområder med rikt biologisk mangfold sikret i Sør-Trøndelag
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Miljøverndepartementet
Pressemelding | Dato: 11.04.2008
Kongen har i statsråd i dag opprettet Sylan landskapsvernområde og Sankkjølen naturreservat i Sør-Trøndelag. Til sammen utgjør de et vakkert naturområde med rikt biologisk mangfold.
Sylan landskapsvernområde og Sankkjølen naturreservat ligger i Tydal kommune, og omfatter et areal på ca. 191 km2.
Sandtjønnan. Foto: Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.
Landskapsvernområdet omfatter et egenartet og vakkert fjellområde som er relativt lite påvirket av mennesker. Sylmassivet er et sentralt høyfjellsområde omgitt av store myr- og skogområder. Området har store biologiske verdier i form av varierte naturtyper med et rikt artsmangfold der de naturlige økologiske prosessene fortsatt preger landskapet.
Naturreservatet skal sikre store sammenhengende myrområder med stor botanisk variasjon og verdi. Samtidig er området viktig for våtmarksfugler, og det er rike kvartærgeologiske avsetninger i området.
– Det har vært viktig for meg at hele området sikres mot inngrep som kan skade eller ødelegge de enestående natur- og kulturkvalitetene i området, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.
At naturgrunnlaget ivaretas er særlig viktig for bevaring og utvikling av samisk kultur og næringsutnyttelse. Reindriften står sentralt, og vernebestemmelsene legger til rette for at dagens reindrift skal kunne fortsette. De samiske interessene skal ivaretas på en god måte i forvaltningen av områdene.
Sentralt står også at allmennheten skal gis mulighet til naturopplevelse gjennom utøvelse av tradisjonelt og enkelt friluftsliv. Jakt og fiske vil fortsatt være tillatt.
Mellom Storerikvollen og Ramsjøhytta. Sylmassivet i bakgrunnen. Foto: Erik Stabell.
– Jeg er spesielt glad for at utformingen av verneområdet også tar hensyn til at lokalsamfunnet fortsatt kan bruke det på tradisjonelt vis, sier Solheim.
Tydal kommune vil få tilbud om å få delegert forvaltningsmyndigheten for de to verneområdene. Dette vil bidra til en god lokal forankring av vernet.
Vernevedtaket er en oppfølging av Nasjonalparkplanen (St.meld. nr. 62 (1991 – 92) Ny landsplan for nasjonalparker og andre større verneområder i Norge). Landsplanen la opp til at et representativt utvalg av norsk natur skal vernes etter naturvernloven.