Historisk arkiv

181 millioner til tiltak i Groruddalen i 2009

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Groruddalssatsingen startet i 2007 som et storstilt samarbeid mellom staten og Oslo kommune for å løfte dette byområdet med både fysiske, miljømessige og sosiale tiltak. Resultatene kommer nå i form av bedre kollektivtransport, sammenhengende tur- og sykkelveier, nye møtesteder, gratis kjernetid i barnehage og en rekke kulturaktiviteter og nærmiljøtiltak.

- Vi ser at Groruddalssatsingen virker og at tiltakene nå viser seg i stor bredde. Dette skjer fordi staten og kommunen har funnet en god samarbeidsform som er løsningsorientert, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og byrådsleder Erling Lae i forbindelse med det årlige politiske møtet for Groruddalssatsingen som ble avholdt i dag 21. april på Nedre Fossum gård.

På årets budsjett er det avsatt 131 millioner statlige og 50 millioner kommunale kroner, til sammen 181 millioner. Totalbudsjettet til satsingen øker fra 136 millioner kroner i 2007 og 170 millioner kroner i 2008. I tillegg har Groruddalen i år fått 30 millioner kroner av regjeringens tiltakspakke for å styrke sysselsettingen, rydde opp i utemiljøet og styrke miljøvennlig transport.

- Foruten de fysiske forbedringene i boligområder og utvikling av miljøvennlige transportformer, er det spesielt gledelig med den store bredden av i aktiviteter innen oppvekst, språk, idrett og kultur. Tenk bare på Mini Mela og Granittrock som samler tusener av mennesker. Dette har gjort at regjeringen har vært villig til fortsatt å øke innsatsen, sier Solheim.
- Det er viktig for byrådet å satse i Groruddalen. Satsingen gjør det mulig å ruste opp friområder, møteplasser, t-banestasjoner og stimulere til vekst innen kultur, miljø og byutvikling til glede for dalens 129 000 innbyggere, sier Erling Lae. - Det er veldig inspirerende å se alle de natur- og menneskelige ressursene som blomstrer som en følge av de mulighetene satsingen gir, sier Lae.

Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa påpeker at satsingen på bedret bokvalitet i området har båret frukter. - Flere borettslag og sameier har fått støtte gjennom Husbanken til opparbeidelse av uteareal. Dessuten arbeider Husbanken og bydelene sammen for å gi hele områder et skikkelig løft, ved å se både boliger, uteareal, tjenester og fritidstilbud i sammenheng, sier Kleppa.

Av om lag 160 tiltak som satt i gang i 2008 er 29 tiltak allerede ferdigstilt, mens 46 er løpende driftstiltak som for eksempel åpne skoler eller nærmiljøsentre. Øvrige tiltak videreføres i 2009. Samtidig startes flere nye tiltak innenfor de fire programmene: Transport, grønne områder, stedsutvikling og inkludering som støttes av Oslo kommune og henholdsvis Samferdselsdepartementet, Miljøverndepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet og av Arbeids- og inkluderingsdepartementet sammen med Kunnskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Eksempler på synlige resultater er:

  • Bedre tilgjengelighet til T-banestasjonene, der Linderud og Risløkka er ferdig med fjerning av gjerder, nye atkomster og opprusting av stasjonene. Arbeidet med oppgradering av stasjonene fortsetter på både Grorudbanen og Furusetbanen – med i alt 10 stasjoner i år.
  • Alnastien fra Grorud og Vestli skal bli sammenhengende gjennom dalen til Gamlebyen. Tunnel under hovedbanen på Haugenstua ble åpnet i fjor høst og til høsten bygges ny turveg og bru over elva i Svartdalsparken. Åpning av Leirfossen ferdigstilles også i høst og arbeidet er nylig startet med Grorud Park med midler fra tiltakspakken.
  • Arbeidet med et områdeløft i hver bydel er meget vellykket. Befolkningen engasjerer seg i hvordan de ønsker å utvikle sitt nærmiljø, skape god kvalitet i boligområdene og utvikle en stedsidentitet de kan være stolte av. I 2008 ble det satt i gang nesten 50 tiltak, fra skatehall og parsellhage til ungdomssenter, møtelokaler og prosjektkontor. 31 borettslag, sameier, vel og skoler fikk midler fra ordningen ”Bomiljøtilskudd”, særlig til å forbedre utearealene. 14 prosjekter har fått tilskudd til attraktive møteplasser, som badeplasser, parker og nærmiljøsenter.
  • 93 % av 4- og 5-åringene i Groruddalen går i barnehager med gratis kjernetid. Dette er svært viktig for språkstimuleringen. Språkinnsatsen i Groruddalen innebærer også ”Språkløftet” i utvalgte barnehager og skoler med et særskilt tilbud før og etter skolestart. I tillegg satses det på ”Norsk-offensiv i Groruddalen” som er et lavterskel språktilbud for voksne med omkring 500 deltakere. Dette tilbudet er særlig rettet mot hjemmeværende kvinner.

Kontaktpersoner:

  • Seniorrådgiver Kjell Spigseth, 22 24 59 50/950 78 864
  • Kommunikasjonsrådgiver i Miljøverndepartement Andreas Keus, 95 07 20 23
  • Informasjonsrådgiver i Oslo kommune Roy Tjomsland, 98 26 63 85

Les mer om Groruddalssastingen