Historisk arkiv

Gjensidig ønske om samarbeid mellom Norge og EU om karbonfangst og -lagring i utviklingsland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen mener at karbonfangst og -lagring i Kina og andre utviklingsland er helt nødvendig for å nå globale klimamål. Det er et gjensidig ønske om samarbeid mellom EU og Norge for å oppnå konkrete resultater.

– Norge og andre rike land må bidra til å finansiere utvikling av teknologi for karbonfangst og -lagring. Det er også nødvendig å samarbeide med viktige utviklingsland. Kina vil ha en nøkkelrolle på klimaområdet og Europakommisjonens oppmerksomhet om Kina er bra, men det er også viktig å se på andre utviklingsland med store punktutslipp som ønsker å ta i bruk CO2-håndtering. Det er derfor Norge har valgt å samarbeide med Sør-Afrika, sier miljø- og utviklingsministeren.

– De planlagte demonstrasjonsprosjektene i EU og de norske prosjektene, som teknologisenteret på Mongstad, vil være viktig for videre spredning av teknologien til utviklingsland, sier olje- og energiministeren. 

Europakommisjonen la torsdag fram en melding om finansiering av karbonfangst og -lagring i utviklingsland. Hensikten er å styrke det pågående arbeidet med å fremme teknologien i utviklingsland, og da særlig Kina. EU har siden 2005 samarbeidet med Kina for å fremme karbonfangst og -lagring. For at arbeidet skal kunne resultere i konkrete demonstrasjons¬prosjekter er det nødvendig å styrke det finansielle grunnlaget vesentlig. Dette er bakgrunnen for at kommisjonen nå legger frem sin melding.

Kommisjonen inviterer blant annet til et samarbeid om å finansiere karbonfangst og -lagring i Kina der både offentlige og private midler skal inngå. Kommisjonen ønsker særlig at flere land bidrar med finansielle midler. EU vil også arbeide for å få sterkere politisk støtte til arbeidet fra Kina. Det vil også være viktig at karbonfangst og -lagring støttes aktivt under den nye klimaavtalen som det skal bli enighet om i København i desember i år.

Norge samarbeider allerede med EU om investeringer i klima og ren energi i utviklingsland, gjennom å bidra med penger til felles fond for dette. Norske SINTEF har hatt en sentral rolle i COACH-prosjektet, et CO2-håndteringsprosjekt i Kina. Kommisjonen tar til orde for at fondsmodellen bør brukes i arbeidet for å fremme karbonfangst og -lagring i utviklingsland.

– Det er store utfordringer med å få på plass prosjekter for karbonfangst og -lagring i utviklingsland. Brede partnerskap er derfor viktige for å få tilstrekkelig finansiering, sier miljø- og utviklingsministeren. 

– Norsk kompetanse og vår erfaring fra 13 år med CO2-lagring vil være viktige bidrag,
sier olje- og energiministeren.

Les Europakommisjonens pressemelding