Historisk arkiv

100 millioner kroner til arter og naturtyper i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen foreslår i neste års statsbudsjett å bruke 100 millioner kroner til arbeidet med arter og naturtyper. 30 millioner kroner skal gå til gjennomføring av naturmangfoldloven, 43 millioner kroner til bevaring av truede plante- og dyrearter og 25 millioner kroner til det norske Artsprosjektet. I tillegg settes det av to millioner kroner til økt informasjon om naturmangfoldet som ledd i markeringen av FNs internasjonale naturmangfoldår 2010.

Les mer om miljøvernbudsjettet 2010

- Dette budsjettet styrker vår innsats for å stanse tapet av naturmangfold, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Av pengene til iverksetting av naturmangfoldloven går 20 millioner til to ulike tilskuddsordninger for prioriterte arter og utvalgte naturtyper. Dette er ordninger som grunneiere, kommuner, organisasjoner og andre kan søke om midler fra til tiltak som skjøtsel, restaurering og gjenoppretting.

- Jeg vil legge stor vekt på en aktiv forvaltning av de arter og naturtyper som er mest truet Det er et mål at prioriterte arter og utvalgte naturtyper skal oppnå en så god naturtilstand at de ikke lenger er truet, sier Solheim.

Det er dessuten satt av ti millioner kroner til å forberede og gjennomføre arbeidet med å prioritere arter og velge ut naturtyper.

Arbeidet for å bevare truede plante- og dyrearter styrkes med nær tolv millioner kroner, til totalt 43 millioner kroner. Pengene til å bevare truede arter vil i all hovedsak gå til å utarbeide og følge opp handlingsplaner. Det er også lagt opp til forsterket overvåking av slike arter.

For tiden er 39 handlingsplaner utarbeidet eller under utarbeidelse. Blant artene som har fått sin egen handlingsplan, er fjellrev, damfrosk, elvemusling, stor salamander, hubro og planten rød skogfrue.

Artene som får handlingsplaner er aktuelle kandidater til å bli prioriterte arter etter den nye naturmangfoldloven.

Arbeidet med det norske Artsprosjektet styrkes med fem millioner kroner til totalt 25 millioner kroner.

- I årene som kommer blir det svært viktig å bedre kunnskapen om norsk naturmangfold, slik at vi kan sette inn best mulige tiltak for å ta vare på truede arter og naturtyper, sier Erik Solheim.

Det norske Artsprosjektet ble startet i 2009 og er et systematisk og langsiktig arbeid for å øke kunnskapen om artene i norsk natur. Arbeidet skjer i nært samarbeid med det svenske Artsprosjektet. En samarbeidsavtale mellom Sverige og Norge om arbeidet ble undertegnet av de to lands miljøvernministre 9. september 2009.