Historisk arkiv

Kulturminnefondet – regjeringa innfrir

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringa styrker innsatsen for å ta vare på de verneverdige kulturminnene. I revidert nasjonalbudsjett for 2009 vil regjeringa øke fondskapitalen til Norsk kulturminnefondet med 200 millioner kroner, slik at den totalt kommer opp i 1,4 milliarder kroner. Med denne siste økningen har denne regjeringa økt kapitalen med til sammen en milliard kroner.

Dette er en viktig håndsrekning overfor private som eier slike kulturminner.

- Dette er en god nyhet for alle som er opptatt av kulturminner. Med denne siste økningen har vi innfridd Stortingets vedtak. Det viser at regjeringa har kraft og evne til å få gjennomført politikken, og det er jeg veldig stolt over, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

I forbindelse med behandlingen av stortingsmeldingen om kulturminnepolitikken vedtok Stortinget at fondskapitalen skulle økes til 1,4 milliarder kroner innen høsten 2009. Dette målet har regjeringa nå nådd.

Kulturminnefondet ble opprettet i 2002, som et resultat av stort engasjement og lobbyvirksomhet, ikke minst fra frivillige organisasjoner, som ønsket et nytt økonomisk virkemiddel i tillegg til de statlige tilskuddene. Da fondet ble opprettet, var fondskapitalen på 200 millioner kroner. Den ble så økt med 200 millioner i statsbudsjettet for 2005, ytterligere 400 millioner i 2006, 200 millioner i 2007 og 200 millioner kroner over årets budsjett. De siste 200 millionene kommer i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i år.

- Jeg er godt fornøyd med at det nå ser ut til at kulturminnefondet har funnet sin form. I løpet av de åra det har eksistert, har et vokst til å bli en betydelig finansieringskilde, avslutter Solheim.