Historisk arkiv

Norge tar utslipp fra luftfart inn i kvotesystemet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Norge slutter seg til EUs vedtak om at klimagassutslipp fra luftfart skal inn i kvotesystemet fra 2012. Dermed blir det satt en pris på utslipp fra alle flygninger til og fra flyplasser i Norge og EU.

–Dette er et stort skritt i riktig retning. Vårt håp er at enda flere land blir med i lignende systemer, slik at vi kan få en global pris på utslipp fra luftfartssektoren, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Tidligere i år bestemte EU at utslipp av klimagasser fra luftfart skal inkluderes i EUs kvotehandelssystem fra 2012. Dette innebærer at så godt som alle flygninger til og fra EU-flyplasser må svare klimakvoter for sine utslipp. Kvoteplikten gjelder uansett hvilken nasjonal tilhørighet luftfartsselskapet har.

Selskapene vil få tildelt kvoter vederlagsfritt tilsvarende en andel av hvor mye de flyr i 2010. Hvis selskapene trenger flere kvoter for å dekke sine utslipp, må de kjøpe dem i markedet. Dette vil bidra til å øke etterspørselen etter kvoter i kvotesystemet, og betyr at vi vil få en pris på utslipp fra internasjonal luftfart. Det har lenge vært et norsk mål.

Regjeringen har åpnet for å innlemme direktivet om inkludering av luftfart i kvotesystemet i EØS-avtalen. Island og Liechtenstein forventes å gjøre det samme. Dette innebærer at virkeområdet til direktivet utvides til også å omfatte flyplasser i EØS/EFTA-land slik at så godt som alle flygninger til og fra norske flyplasser inkluderes i kvotesystemet. Selskapene som flyr fra norske flyplasser vil følgelig måtte levere inn kvoter tilsvarende utslipp fra disse flygningene. De aktuelle selskapene vil også få plikt til å rapportere sine utslipps- og aktivitetsdata fra 1. januar 2010.

Selv om direktivet ennå ikke formelt er besluttet innlemmet i EØS-avtalen arbeider norske myndigheter for å sikre innlevering av relevante data slik at regelverket skal kunne tre i kraft samtidig i Norge og EU.