Historisk arkiv

Smeltende isbreer på verdens tak diskuteres i Tromsø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

I dag starter en klimakonferanse hos Norsk Polarinstitutt i Tromsø med deltakere fra alle verdenshjørner. Forskere fra land som Bhutan, Nepal, Mongolia, Ecuador og Kazakstan får møte hverandre og norske forskere som arbeider med polare problem-stillinger. I løpet av tre dager skal klimautfordringene for verdens stater som har høytliggende isbreer diskuteres, og konklusjonene skal bringes videre til toppolitikere.

I dag starter en klimakonferanse hos Norsk Polarinstitutt i Tromsø med deltakere fra alle verdenshjørner. Forskere fra land som Bhutan, Nepal, Mongolia, Ecuador og Kazakstan får møte hverandre og norske forskere som arbeider med polare problem-stillinger. I løpet av tre dager skal klimautfordringene for verdens stater som har høytliggende isbreer diskuteres, og konklusjonene skal bringes videre til toppolitikere.

Isbreer i høytliggende fjellområder er sensitive for klimaendringer, med konsekvenser som smeltende breer og tinende permafrost. Endringer i disse breene får store sosiale og økonomiske virkninger på livet til menneskene som bor i verdens fjellrike områder.

Vannforsyning, vannkraft og turisme er eksempler på noe av det som berøres når isbreene smelter. I regioner som Andesfjellene og Himalaya kan smeltingen føre til økt flom, etterfulgt av nedgang i vannforsyningen til store deler av befolkningen. Den uheldige virkningen av disse endringene begrenses ikke bare til fjellrike områder, men vil også få konsekvenser for den globale havsirkulasjonen.

Konferansen ”High Mountain Glaciers and Challenges Caused by Climate Change” er initiert av Miljøverndepartementet og FNs miljøorganisasjon UNEP og gjennomføres av Norsk Polarinstitutts nye senter for is, klima og økosystemer (ICE). Statssekretær Heidi Sørensen i Miljøverndepartementet, visedirektør Angela Cropper i UNEP og direktør Jan-Gunnar Winther åpner konferansen på Polarmiljøsenteret i Tromsø. Målet er å få til en utveksling av kunnskap mellom eksperter fra land som er berørt av endringene, og en dialog mellom disse og eksperter som har erfaring fra lignende problemstillinger i polare områder. Anbefalinger fra konferansen vil bl.a. bli spilt inn til verdens topp-politikere på FNs store klimakonferanse COP15 i København i desember.

PRIV TIL RED:
Pressen er velkommen til åpningen og til å delta på åpningsforedragene, se http://hmg.npolar.no/en/index.html. Statssekretær Sørensen er tilgjengelig for intervjuer mandag 8. juni kl. 1145 og kl. 1300. Forskerne kan også intervjues disse tidspunktene samt i løpet av konferansen. Onsdag 10. juni presenteres opp-summeringen fra konferansen fra kl. 0900, og pressen er velkommen til å overvære dette, alternativt til å ta intervjuer etter ca kl. 1100.

Les statssekretær Heidi Sørensens foredrag.

Isbreer i de franske alper, nær Chamonix. Foto: Marianne Gjørv.
Isbreer i de franske alper, nær Chamonix. Foto: Marianne Gjørv.