Historisk arkiv

Solheim undertegnet avtale med prosessindustrien

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri undertegnet torsdag avtalen om frivillige kutt i industriens klimagassutslipp.

Stein Lier-Hansen og Erik Solheim underskriver avtalen. Foto: MD.Avtalen innebærer at det settes et tak på utslipp fra den delen av norsk prosessindustri som verken er kvotepliktig eller betaler CO2-avgift.

– Nå får vi virkemidler for å kutte utslipp i hele industrien i Norge. Avtalen gir reduserte utslipp samtidig som industrien får en drivkraft til å utvikle ny teknologi. Det er svært positivt at industrien bidrar til frivillige utslippskutt, sier Erik Solheim.

Stein Lier-Hansen framholder at industrien lenge har jobbet for å få ned klimagassutslippene.

–Nå vil den strekke seg enda lenger slik at norsk industri får et best mulig utgangspunkt hvis den blir omfattet av EUs kvotesystem i 2013, sier han.

Avtalen setter et utslippstak på 6,2 millioner tonn CO2 og andre klimagasser per år i perioden 2008-2012. Dette er en reduksjon av utslippene på 44 prosent sammenlignet med utslippsnivået i 1990. I 2007 var utslippene på 6,4 millioner tonn.

Avtalen gjelder til 2012. Fra 2013 vil disse bedriftene ha kvoteplikt, dersom Norge blir en del av EUs kvotesystem fra 2013. 

Avtale mellom Miljøverndepartementet og Norsk Industri om reduserte klimagassutslipp i perioden 2008-2012 fra den ikkekvotepliktige delen av prosessindustrien. (pdf)