Historisk arkiv

Statlig støtte til kjøp av Vibrandsøy i Haugesund

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Staten vil støtte kjøp av et ca 270 dekar ubebygd område på Vibrandsøy i Haugesund med 1,5 millioner kroner, slik Friluftsrådet Vest har søkt om på vegne av kommunen. Det har Direktoratet for naturforvaltning gitt tilsagn om.

–Vibrandsøy kan bevares som et sentralt historisk bygningsmiljø med levende kystkultur. Området kan også tilrettelegges som et viktig turområde ved sjøen, et flott natur- og kulturlandskap med badeplasser og turstier, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Det er sannsynlig at større deler av Vibrandsøy bør sikres, av hensyn til friluftsliv, naturverdier, kulturminner og kulturlandskap. Det vil arbeidet med reguleringsplanen kunne avklare. Staten vil derfor bidra med mer enn 1,5 millioner kroner. I tilsagnsbrevet er det gitt signal om at staten ser det som naturlig at det kan fremmes en ny søknad om mer penger.

Staten vil samarbeide nært med fylkeskommunen, Friluftsrådet Vest og Haugesund kommune om hvordan det historiske kystkulturmiljøet, naturverdiene og friluftslivet kan ivaretas på Vibrandsøy. Kommunen har satt i gang et godt forberedt planarbeid som det er kommet mange konstruktive innspill til. Ettersom øygruppas største eiendom er til salgs, gir det muligheter til offentlig eie, og det er viktig at kommunen ivaretar denne muligheten.

På Vibrandsøy vil også åkerriksa, en av våre mest truede fuglearter, kunne beholde et sjeldent viktig tilholdssted i kulturlandskapet. Det er registrert 184 fuglearter på øya, 41 på norsk rødliste over truede arter.

Når det gjelder kulturmiljøet på Vibrandsøy vil det videre arbeid med å bevare bygninger og anlegg avklare hvordan fylkeskommunen og Riksantikvaren kan bidra.

2009 er kulturminneår og det satses i år også betydelige ekstra ”grønne” midler gjennom tiltakspakken som ble lagt fram på mandag. Dette gir en gylden anledning til å sette i gang mange varierte praktiske og miljøvennlige tiltak for å gi folk bedre tilgjengelighet til friluftsliv og bevare og skjøtte naturverdier og kulturmiljø.

Haugesund er en av 12 kommuner som er med i Friluftsrådet Vest. Det pågår et viktig regionalt samarbeid for å fremme friluftsliv i denne regionen. Rogaland og Hordaland fylkeskommuner sammen med fylkesmennene, Friluftsrådet Vest og Jæren friluftsråd har kartlagt viktige friluftslivsinteresser og bidratt betydelig til å tilrettelegge for friluftsliv og bevare kulturmiljø og naturområder. Direktoratet for naturforvaltning har samarbeidet i flere år med Friluftsrådene i denne sammenheng.