Foreslår å forby fire miljøgifter i forbrukerprodukter
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Miljøverndepartementet
Pressemelding | Dato: 20.12.2010
Miljøverndepartementet sender nå forslag om å innføre fire nasjonale forbud mot miljøgifter i forbrukerprodukter til EFTAs overvåkningsorgan (ESA). Stoffene finnes i dag i en rekke produkter som fargestifter, leker, maling, tepper, plast og tekstiler.
De foreslåtte forbudene omfatter stoffene bly, mellomkjedede klorparafiner (MCCP), den perfluorerte forbindelsen PFOA og pentakorfenol (PCP), som er blant de mest alvorlige miljøgiftene vi kjenner.
Forbrukerprodukter er en viktig kilde til utslipp av miljøgifter til naturen og til eksponering av mennesker. Miljøgifter hoper seg opp i miljøet og utgjør en trussel mot miljøet og menneskers helse.
- Det er viktig å redusere spredningen av miljøgifter. Disse stoffene finnes i produkter som vi omgir oss med daglig, men som det er vanskelig for den enkelte å kjenne til. Derfor er det viktig med en utfasing av miljøgifter i forbrukerprodukter slik at forbrukerne får trygge produkter og at spredningen av miljøgifter reduseres. De fire forbudene som nå foreslås er et viktig bidrag for å redusere helse- og miljøbelastningen forbrukerprodukter kan medføre, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.
Norge går foran
Forslagene om å innføre forbud av de fire stoffene i forbrukerprodukter er strengere enn dagens reguleringer i EU.
- Jeg ønsker at Norge skal være en pådriver for strenge miljøkrav internasjonalt. Forslagene til forbud sender et viktig signal om at Norge tar utfordringen fra miljøgifter i forbrukerprodukter på alvor. Jeg håper at den omfattende jobben som ligger til grunn for forslagene kan bidra til at vi får et felles internasjonalt regelverk for disse stoffene, sier Solheim.
ESA vil nå sende forslagene på høring i EØS området. Miljøverndepartementet vil parallelt be Klima- og forurensningsdirektoratet sende de foreslåtte forbudene på en nasjonal høring.
Klima- og forurensningsdirektoratet har vurdert at det finnes gode og trygge alternativer og at industrien ikke er avhengig av fortsatt å kunne bruke stoffene for å framstille produktene.